Fire av ti ble sittende i sofaen

Til tross for appeller til folk om å stemme, leverte bare litt over halvparten av nordlendingene stemmeseddel.

Kø i valglokalene ved Bodø videregående

KØ: Det var lang kø i valglokalene i Bodø mandag kveld. Men det vises ikke igjen på valgstatistikken.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

63 prosent av nordlendingene stemte under kommunevalget, noe som er litt høyere enn landssnittet på 62, 4 prosent.

Moskenes lavest

Aller lavest valgdeltakelse i Nordland med 53 prosent valgdeltakelse. I Øksnes var valgdeltakelsen bare drøye 57 prosent.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat John Danielsen feirer derfor valgseieren med en bismak:

– Jeg hadde håpet på en valgdeltakelse på nærmere 70 prosent. Men dessverre ble det ikke slik.

Men om han ikke er fornøyd med valgdeltakelsen, er han fornøyd med dem som har stemt. Partiet fikk 32,1 prosent av stemmene i fiskerikommunen, og Danielsen fortsetter som ordfører.

Vil gå i seg selv

Egentlig er han overrasket over den lave valgdeltakelsen i kommunen.

– Ved siste stortingsvalg lå vi på 62,8 prosent. Så jeg hadde regnet med en økning. Samtidig kan det jo være et utsalg at folk har vært fornøyd med stå i kommunen de siste fire årene, sier han.

Kanskje vi må gå litt i oss selv og se på om det er noen andre ting vi kan gjøre for å få folk til stemmelokalene. Kanskje er det vår feil, sier han.

Mest ivrige på Fedje

Med et fremmøte på hele 86,7 prosent, er det folk i Fedje i Hordaland som er ivrigst etter å bli hørt i kommunevalget.

Dermed er andelen sofavelgere kuttet med rundt en tredel siden 2007. Da var det 79,1 prosent som fant veien til stemmelokalene. Da klokken passerte midnatt, var det fire kommuner som kunne vise til en deltakelse på over 80 prosent. De andre er Berlevåg i Finnmark (83,3 prosent), Røyrvik i Nord-Trøndelag (81,3 prosent) og lille Kvitsøy i Rogaland (80,7 prosent av kommunens 394 stemmeberettigede).
I motsatt ende av skalaen ligge Gjerdrum i Akershus dårligst an. Med et oppmøte på 42,7 prosent, er dette den eneste kommunen så langt hvor det var færre som stemte enn som lot være. Lebesby i Finnmark inntok tredjeplassen fra bunnen med en valgdeltakelse på 53,2 prosent.

I de fire mest stemmevillige kommunene har det vært en merkbar økning i valgdeltakelsen. Tendensen i motsatt retning er like tydelig blant de fire dårligste. Alle har opplevd en nedgang i deltakelsen.