Hopp til innhold

Fire alternativer til de tradisjonelle brettspillene

Juletid er høytid for brettspill og familiehygge. Brettspill-ekspert André Nordstrand har funnet frem noen forslag til deg som vil prøve noe annet enn de mer kjente variantene.

Brettspill

Jula er høytid for brettspill og familiehygge. Brettspill-tester André Nordstrand lister opp fire av sine favoritt-brettspill denne jula.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Dagene vi er inne i nå kan fort bli lange, og for mange er romjul synonymt med familiehygge og spill.

André Nordstrand

André Nordstrand har testet flere tusen spill, og har en samling på hundrevis av brettspill.

Foto: Privat

En del har nok allerede tatt frem Monopol, Ludo og Stigespillet fra skapet minst én gang de siste dagene. Kanskje ønsker du inspirasjon til alternative varianter?

André Nordstrand har i alle år vært opptatt av nettopp brettspill, og driver sin egen nettside (ekstern lenke) der han anmelder de mange forskjellige utgavene som finnes.

Selve testingen er en hobby som Nordstrand gjør gratis. Samligen hans teller flere hundre spill, og han har spilt over tusen.

Her er hans fire alternativer til de litt mer tradisjonelle brettspillene:

1. Flukten fra Atlantis

Flukten fra Atlantis

I Flukten fra Atlantis skal du få dine egne brikker til land, og hindre mostanderen fra å få til det samme.

Foto: André Nordstrand

– Et fint familiespill som er tilbake på norsk igjen etter et opphold. Kort fortalt handler det om å få dine egne brikker inn til land, mens du hindrer motspillerne dine fra å klare det samme. Her er det også mye «slemt» å finne på. Blant annet kan du få de andre til å bli angrepet av både haier og blekkspruter. Motstanderen styrer terningen som bestemmer hva som skjer. Spillet er enkelt å komme inn i, engasjerende og morsomt også for barn.

2. Splendor

Splendor

I Splendor skal du samle flest mulig juveler ved hjelp av brikker og kort på brettet.

Foto: Andre Nordstrand

– Dette spillet er veldig enkelt; førstemann til å få flest juveler vinner. Her er det ingen terninger, men brikker og kort. Når det er din tur kan du plukke opp brikker, som du senere skal bruke til å kjøpe kort for. Disse kortene får du beholde. Samtidig kan du hindre sidemannen i å få tak i brikker, så her er det mye strategi inne i bildet. Jeg har faktisk spilt dette med syvåringer og tapt. Et fint familiespill.

3. Automania

Automania

I Automania skal du produsere dine egne biler, men først bør du sjekke hva markedet ønsker.

Foto: Privat

– Et norskutviklet spill som kan fungere som et alternativ til for eksempel Monopol. Du har din egen fabrikk der du produserer biler, som du deretter selger på markedet. Underveis skal du oppgradere fabrikken din med brikker som ligger på brettet. Før du produserer biler må du sjekke hva markedet ønsker, miljøvennlige biler eller raske biler, for eksempel. Dette spillet passer nok bedre for voksne, ettersom det er en del strategi inne i bildet.

4. Mysterium

– Dette spillet fungerer litt som mer kjente Cluedo. Vi møter et spøkelse som døde for 50 år siden. Resten av spillerne skal finne ut hva som skjedde med spøkelset, hva som var drapsvåpenet og hvem som gjorde det. Haken er at spøkelset kun kan kommunisere via kort, og grafikken på kortene må de andre spillerne tolke etter beste evne. Et klassisk samarbeidsspill for hele familien.