Finner trygghet i livets siste fase

Ingen venter at livet skal ta slutt når man er 39 år gammel. For Odd Vidar Granås handler hverdagen om å holde den aggressive kreftsykdommen i sjakk.

Odd Vidar Granås, kreftpasient ved Parken Bo- og Servicesenter i Mosjøen

Odd Vidar Granås, kreftpasient ved Parken Bo- og Servicesenter i Mosjøen

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– De klarer ikke å gjøre meg frisk, men jeg håper de kan holde sykdommen i sjakk. Men de klarer ikke å stoppe den, konstaterer Odd Vidar Granås.

Odd Vidar Granås, pasient ved Parken Bo- og Sevicesenter i Mosjøen

Odd Vidar Granås, pasient ved Parken Bo- og Sevicesenter i Mosjøen

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

39-åringen sitter i godstolen på rommet sitt på omsorgsavdelinga for alvorlig syke og døende ved Parken Bo og Servicesenter i Mosjøen. Pusten er tung, og det stemmen er raspende og tung.

Blir aldri frisk

For et halvt år siden fikk Vefsningen vite at han hadde kreft i tykktarmen og i levra, senere fikk han beskjed om at han aldri kom til å bli helt frisk.

– Jeg vet ikke hvordan det går. Først var det tykktarmen og levra. Da jeg begynte på cellegift oppdaget legene at det var spredt til skjelettet også, så det var mer aggressivt enn det vi trodde, konstanterer Granås.

– Slitsomt å dusje

For tiden er 39-åringen den yngste på den spesielle avdelinga i Mosjøen, men de er alle i samme situasjon.

– Vi er mer eller mindre i samme båt alle sammen, vi plages med et eller annet alle sammen, konstanterer Granås.

Det er lite legene kan gjøre for dem, men det viktigste ved å bo på avdelinga er å få smertebehandling og hjelp til de dagligdagse gjøremålene.

– Det er ikke mye jeg kan gjøre før jeg blir helt utslitt. Bare det å gå i dusjen er tungt, sier 39-åringen.

Video Omsorgavdeling i Mosjøen

Fristed for uhelbredelig syke

Selv om det er ei avdeling for svært syke mennesker, så er det mye humor og mange kopper kaffe med både pasienter, pårørende og de ansatte.

Omsorgsleder ved Parken Bo- og Servicesenter i Mosjøen, Lill Inger Reinfjell

Omsorgsleder ved Parken Bo- og Servicesenter i Mosjøen, Lill Inger Reinfjell mener at folk trenger å leve livet selv om man er sjuk,

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Om man er sjuk, så trenger man likevel å ha livet sitt og prøve å gjøre det beste ut av det. Det har vi etter hvert blitt ganske god på her.

–I tillegg til den medisinskfaglige biten som har med lindring av smerte som kvalme, så har vi disse åndelige smertene, at man faktisk sliter psykisk. Det har denne avdelingen blitt veldig god på å håndtere, forteller omsorgsleder Lill Inger Reinfjell.

– Hva slags fordeler gir dette?

– Her får de lindring i nærheten av sitt eget bosted, der familie og venner kan være med. Ro og hvile er viktig og stabilitet. Det er viktig å få leve de dagene man har, om det er få eller mange.

Elin Bye, daglig leder KS Nordland

Elin Bye, daglig leder KS Nordland mener at senteret i Mosjøen er forut for sin tid.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Unikt i Nord-Norge

Smertelindring er en viktig del av hverdagen. Alternativet for mange av beboerne ville vært en sykehusseng. Da politikerne opprettet tilbudet her, var det unikt i Nord-Norge, fortsatt er det kun et fåtall slike tilbud i landsdelen. Samhandlingsreformen legger opp til at flere av helsetjenestene skal komme i kommunen.

– De har vært forut for sin tid. Et av målene i samhandlingsreformen er at man skal gi et helhetlig og bedre tilbud til pasientgrupper. Dette er noe flere kommuner bør satse på , sier Elin Bye, daglig leder i kommunenes interesseorganisasjon KS i Nordland.

Toril Merete Pettersen er pårørende på besøk

Toril Merete Pettersen er pårørende på besøk

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Omsorg fra de aller nærmeste er også viktig, og her kan pårørende komme og bli så lenge de vil.

– Personalet som jobber her er drillet på å gi omsorg. Det er såpass unikt i seg selv at det kan ikke matche noen som helst slags annen helseinstitusjon, sier pårørende Toril Merete Pettersen.

10 år siden de åpnet

Da NRK er på besøk, har en av beboerne bestilt en blomst for å markere at det er ti år siden avdelingen åpnet. Ute har den første snøen falt, men Odd Vidar Granås håper fortsatt på en ny vår. Drømmen er at oppholdet her kan forlenge livet så mye, at han fortsatt kan ha gode opplevelser i vente.

– Håpet et å kunne være hjemme innimellom. Det kommer tunge stunder etterhvert og det å få komme tilbake hit å få nye krefter igjen er bra. Og så håper jeg at de klarer å holde kreften i sjakk, sier Granås.

Parken Bo- og Servicesenter i Mosjøen

Parken Bo- og Servicesenter i Mosjøen

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK