Filmet dramatisk bilbrann: –Vi tutet for å få dem til å stoppe

På vei hjem fra Svolvær i Lofoten ble Dan Didriksen vitne til at bilen foran tok fyr.

BMW tok fyr ved Kabelvåg

Didriksen kjørte vestover på E10 sammen med to venninner, da han i halv ni-tiden tirsdag kveld ble liggende bak en litauisk BMW på E10 ved Osan i Vågan. Plutselig så han røyk og kjente lukten av brent plast fra bilen foran.

– Jeg satte opp kamera i tilfelle situasjonen skulle utarte seg. Det gikk ikke mer enn et halvt minutt før vi så åpne flammer, sier han til NRK.

Didriksen, som tidligere har jobbet som bilmekaniker, skjønte fort at de som satt i bilen foran kunne være i fare.

– Vi begynte å blinke med lysene og fløyte til bilen foran for å få dem til å stoppe. Jeg vet at en bilbrann kan spre seg utrolig fort, for det er så mye brennbart materiale. Så ringte vi nødetatene, sier han.

Dan Didriksen

Dan Didriksen varslet brannvesenet om bilbrannen utenfor Svolvær.

Foto: Privat

Prøvde å slukke med en brusflaske

Ut av den brennende bilen kom to litauere. Den ene bare på en hund, men andre gjenstander rakk de ikke å få med seg før bilen lå innsvøpt i røyk. Den ene av de to prøvde deretter å slukke brannen i motorrommet.

– Først trakk de seg unna, men så gikk den ene i bagasjerommet og hentet en flaske brus som han prøvde å slukke flammene med. Det var ikke vellykket, sier Didriksen.

Etter fem minutter kom brannvesenet til stedet. Først ute var brannsjef i Vågan Roy Charlsen i sin kommandobil.

– Jeg fyrte av et pulverapparat på seks kilo, men det var nytteløst. Det var vanskelig å komme til, og det hadde tatt fyr i dekket og felgen, sier han.

Farlige gasser
Bilbrann i Lofoten

Bilen de to litauerne kjørte får vi neppe se på veien igjen med det første.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Bare tre minutter senere var tankbilen til brannvesenet på plass. Vannet viste seg å være mer effektivt enn både brus og pulverapparat.

– Hva tenker du om at en av litauerne prøvde å slukke med en brusflaske?

– Gassen fra brannen er kjempeskadelig, så man bør overlate slukkingen til noen som kan det. Men det er forståelig at folk i en slik situasjon gjør det de kan for å slukke. Mange ville nok reagert på samme måte, sier Charlsen.

Den litauiske bilen er totalvrak etter brannen. Både motorrommet og kupeen fikk store skader. Bagasjen klarte likevel litauerne å redde fordi den lå i bagasjerommet.

Roy Charlsen

Brannsjef Roy Charlsen i Vågan.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Får ros fra brannsjefen

Dan Didriksen innrømmer at hendelsen satte en støkk i ham. Likevel var han ikke redd for at bilen skulle eksplodere.

– Når det er fyr framme i motorrommet i bilen er det ikke noen umiddelbar fare for eksplosjon, men det er klart at om brannen nærmer seg bensintanken så kan det være fare.

De to litauerne skal ha sagt til Didriksen at det først virkelig gikk opp for dem at bilen de satt i brant, da de oppdaget lyd- og lyssignalene fra bilen bak. Brannsjefen roser i dag Didriksen og vennene som kom bak for at de handlet raskt og fikk varslet om situasjonen.

– Bilen foran må ha tatt fyr mens den var på veien, så det er knallbra hvis de medvirket til at den stoppet. Det er topp innsats. Jeg har til dags dato ikke opplevd at en bil har eksplodert, men røyken kan være farlig, sier han.

Blir avhørt i dag

Bilbrann i Lofoten

Motorrommet fikk store skader i brannen

Foto: John Inge Johansen / NRK

Hva som forårsaket bilbrannen blir det nå opp til politiet å finne ut av. Men Didriksen er lettet over at det gikk så bra som det gjorde.

– Man tenker jo sitt. Hadde de hatt noe veldig brennbart i bilen kunne det kanskje ha gått verre. Heldigvis oppdaget de i bilen at noe var galt, og at vi prøvde å stoppe dem, sier han.

Politiet etterforsker saken på vanlig måte, og har undersøkt åstedet for brannen og bilen.

– Det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen. Bilen står nå hos oss, og i ettermiddag skal vi avhøre de to litauerne. Det står bra til med dem, men bilen er totalskadet, sier kriminaltekniker Terje Pedersen ved Svolvær politistasjon.