NRK Meny
Normal

Mottok trusler under Øygard-saken: – De håpet at mine barn skulle utsettes for overgrep

Forsvarsadvokat Mette Yvonne Larsen har måtte tåle mye tyn som forsvarer i Øygard-saken. – Jeg opplevde det voldsomme hatet i Norge.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen var i medienes søkelys under Øygard-saken. – Det voldsomme hatet mot min klient, rammet også meg som forsvarer, forteller hun.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I løpet av få år har advokat Mette Yvonne Larsen, gått fra å være ganske ukjent, til kanskje en av Norges mest kjente advokater. Hun har vært mye i medienes søkelys, både i 22. juli-saken, og sist som forsvarer for Vågå-ordfører Rune Øygard, som ble dømt til fengselsstraff nå i høst for overgrep mot ei mindreårig jente.

Mottok trusler

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen i rettssalen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Øygard

Mette Yvonne Larsen på vei til tinghuset i Oslo.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix
Mette Yvonne Larsen i Høyesterett

Mette Yvonne Larsen i Høyesterett.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Larsen sier at hun fikk mye tyn for å gå fra å være Utøya-ofrenes gode hjelper i 22. juli-saken, til å være forsvarer for en som nærmest har blitt en folkefiende. Underveis i Øygard-prosessen ble hun i perioder daglig utsatt for sjikane og trusler.

– Det voldsomme hatet mot min klient, rammet også meg som forsvarer. Det var skjellsord og trusler om å ramme min familie. Noen mente at jeg forsvarte overgrep mot barn, og håpet at dette skulle skje med mine barn.

Mette Yvonne Larsen sier hun ble overrasket over de voldsomme angrepene.

– Ikke forberedt på hatet

– Jeg var ikke forberedt på alt hatet som finnes i befolkningen. Det som overrasket meg mest er at oppegående samfunnsborgere, altså profilerte personer brukte sosiale medier, som om de satt i sin egen stue, for å ytre seg om Øygard-saken.

Men etter hvert ble hun vant til alle reaksjonene.

– Det er klart når du står opp om morgenen og skal gå i retten etter å ha fått så mye tyn, så har du to valg. Det ene er å tenke at «dette orker jeg ikke», men det er ikke min strategi. Jeg tenker heller at «jeg skal snakke ekstra høyt i dag», for å vise at jeg ikke lar meg ramme av slike henvendelser.

– Forsvarer ikke handlingen

Larsen ønsker å påpeke at jobben som forsvarer er veldig viktig, selv om mange av forbrytelsene som må forsvares er avskyelige.

– Jeg forsøker alltid å forklare folk at en forsvarer er rettsstatens hjelper for å få fram en sak. Jeg forsøkte også å forklare folk at jeg forsvarer ikke forbrytelsen, men forbryteren. Dersom du blir pågrepet for en straffbar handling, så vil det være 50 personer mot deg. Jeg er den ene personen som da er på din side og som stiller spørsmål ved bevisene. Og det er denne personen jeg ønsker å være, sier hun til NRK.no.

Skal ikke skrive bok

Hun har fått mange henvendelser fra media som vil ha hennes historie rundt Vågå-saken. Hun har takket nei til alle forespørslene.

– Det er ingen som får vite hva som skjer på bakrommet. Det kommer jeg aldri til å fortelle, og jeg skal heller ikke skrive noen bok om det, sier hun.

– Kommer all hetsingen til å påvirke valgene av hva slags saker du tar på deg i framtiden?

– Nei det gjør det ikke. Jeg kan ta hvilket som helst oppdrag, avslutter hun.

Rune Øygard fikk en streng dom i Høyesterett. Han har få muligheter for å få saken gjenopptatt, mener NRKs Olav Rønneberg.

– Knusende dom for Rune Øygard