Hopp til innhold

Eks-næringstopp dømt til tre års fengsel for overgrep mot barn

Den tidligere næringslivstoppen fra Vefsn er dømt til tre års fengsel for overgrep mot barn og besittelse og distribusjon av overgrepsbilder.

Aktor Børge Enoksen og bistandsadvokat Birte Mjønes

En tidligere næringslivstopp risikerer flere års fengsel når rettssaken mot han starter i Alstahaug tingrett. Her aktor Børge Enoksen og bistandsadvokat Birte Mjønes.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Mannen i 60-årene møtte i Alstahaug tingrett i april tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år, og for besittelse og distribusjon av overgrepsbilder.

I retten innrømte tiltalte straffskyld for seksuell handling mot ei jente på under ti år og for å ha tatt overgrepsbildene som han delte med andre. Han sa seg også delvis straffskyldig for seksuell omgang med den samme jenta.

– Grov seksuell handling

Mannen ble ikke dømt for seksuell omgang, men for seksuell handling. I dommen som kom fredag ble mannen funnet skyldig for to tilfeller av seksuell handling mot jenta, og er dømt til tre år i fengsel.

– Retten har ikke vært enig med oss i at det ene tilfellet var å regne som seksuell omgang. Retten anser dette tilfellet som en grov seksuell handling. Dette har fått litt betydning for straffeutmålingen, men ikke i særlig grad, konstaterer aktor Børge Enoksen.

100.000 i oppreisning

I tillegg må mannen betale 100.000 kroner i oppreisning til den fornærmede jenta. Han har også fått inndratt mobiltelefonen sin og en minnepenn. Påtalemyndigheten er fornøyd med dommen.

– Vi har fått retten med på at disse handlingene har vært planlagte. Retten har også lagt vekt på at bildene av jenta er publisert og distribuert videre, sier Enoksen til NRK.no.

– Alvorlige krenkelser

I dommen heter det at handlingene jenta har vært utsatt for er alvorlige fysiske integritetskrenkelser. «Hun hadde liten mulighet til å forstå og motsette seg det som skjedde. Slike handlinger medfører risiko for alvorlige psykiske skader».

Ifølge dommen har jenta hatt betydelige atferdsendringer og er plaget med angst. Det er planlagt oppstart av traumebehandling av henne.

– En behandlingsform retten legger til grunn er forbeholdt de mer alvorlige tilfeller. Videre har fornærmede også hatt fysiske plager. Etter hva som er fremkommet i saken kan ikke retten se at det er andre årsaker til dette enn overgrepene, heter det i dommen.

(Artikkelen fortsetter under)

Aktor ber om at den overgrepstiltalte mannen fra Vefsn dømmes til tre år og seks måneders fengsel.

Aktor ber om at den overgrepstiltalte mannen fra Vefsn dømmes til tre år og seks måneders fengsel.

Føler dommen er streng

Mannens advokat Anniken Mellegaard Douglas sier til NRK at de foreløpig ikke har tatt stilling til om de vil anke dommen, men mener den er streng.

– Min klients reaksjon er todelt. Han er glad for at han ble dømt for seksuell handling og ikke seksuell omgang, men føler straffen ikke står i samsvar med det han ble dømt for.

– Seksuell omgang og seksuell handling går på grovheten i selve overgrepet. Slik sett har dommen fått betydning siden påstanden var strengere enn straffen, sier Mellegaard Douglas.

Brukte jentas navn

Aktor la i sin avslutningsprosedyre ned påstand om tre år og seks måneders fengsel for den tiltalte Vefsn-mannen.

– Bildene av jenta er lett identifiserbare og han har til og med brukt navnet hennes i spredningen av bildene, sa aktor i sin prosedyre.

Jentas bistandsadvokat Birte Mjønes' la ned påstand om 150.000 kroner i oppreisning.

15 menn arrestert

– Dette er gjort forsettlig og det finnes ingen unnskyldning. Han har begått disse handlingene for å tilfredsstille en form for lyst, eller for å tilfredsstille andres ønske om bilder. Hva har en liten jente å stille opp med mot en voksen mann i 60-årene?, sa Mjønes i sin prosedyre.

Arrestasjonen av mannen førte til ytterligere 15 pågripelser og opprulling av en pedofiliring med forgreininger over hele landet.

– Ingen kynisk overgriper

Tiltaltes forsvarer reagerte på at bistandsadvokat og aktor nærmest karakteriserte eks-næringslivstoppen som en kynisk overgriper.

– Ingen skal stikke under en stol at dette er alvorlige lovbrudd, men det er ingen reelle, faktiske forhold som tilsvarer dette. Han har lagt alle kortene på bordet og har sagt det slik det har vært. Han har aldri sagt at han synes synd på seg selv. Han er tydelig på at han tar ansvar, er skamfull og angrer på det han har gjort, sa Anniken Melgaard Douglas.

I sin påstand ba Douglas påstand om at tiltalte frifinnes for ett av tiltalepunktene, mens han anses på mildeste måte for resten.

– Følte seg presset til å ta bilder

Mannen i 60-årene forklarte under rettssaken at han følte seg presset av andre menn til å ta bilder som viser overgrep mot barn.

– Han ble påvirket av det miljøet han ble en del av, og de meldingene han fikk. Han er forsiktig med å bruke ordet forledet. Han ble revet med i forhold til det som foregikk, sier mannens forsvarer Anniken Melgaard Douglas, til NRK.no.

Forgreininger

Mannen ble pågrepet i november 2011 for overgrep mot et barn under 14 år. Funn av bilder og filmer som viser overgrep mot barn hele nede i fire-femårsalderen på mannens mobiltelefon førte til en rekke pågripelser for besittelse og distribusjon av overgrepsbilder av barn.

I alt 15 personer ble pågrepet og siktet for oppbevaring og distribusjon av overgrepsmaterialet.

De aller fleste pågrepne har erkjent besittelse eller distribusjon av ulovlig materiale. Flere av disse har fått en straffereaksjon, ifølge politiet.