Fikk pensjonert Norwegian-fly i julegave

Et 26 år gammelt Norwegian-fly har hatt sin siste tur på vingene, og landet i dag på Bodø Lufthavn. Nå skal «pensjonisten» stilles ut for publikum utenfor Norsk Luftfartsmuseum.

Norsk luftfartsmuseum får en gave fra Norwegian

Dette flyet er nå blitt en museumsgjenstand. FOTO: Ernst Furuhatt. REDIGERING: Vilde Bratland Erikstad

Dette flyet gjør det mulig for oss å fortelle om en moderne luftfartshistorie og ikke minst Norwegian sin historie på en autentisk måte, sier direktør ved Norsk luftfartsmuseum Erling Kjærnes.

Et stort øyeblikk

Flyet veier 35 tonn og er av typen Boeing 737. Det startet fra Lasham i England og ble en dag forsinket. Øyeblikket var så stort at direktøren måtte «skulke» fra et styremøte for å få med seg innflygningen.

Dette er veldig stort. Stort i forhold til at det er den største museumsgjenstanden vi noen gang kommer til å få. Det er også spesielt at den kommer for egen maskin. Årets julegave, forteller Kjærnes.

Erling Kjærnes og Johnny Silberg

OVERLEVERING: Erling Kjærnes (til venstre) tar i mot flyet som nå skal pensjoneres.

Foto: Ernst Furuhatt

Skal stå på plenen

Flyet skal stå til utstilling på plenen utenfor luftfartsmuseet i Bodø, men det er ikke fort gjort å transportere den store maskinen dit.

Det blir en praktisk øvelse å få den hit. Den vil derfor stå på lager i et års tid, men vi satser på å ha den på plass til åpningen av en ny sivil utstilling i desember 2016. Den kommer til å bli et blikkfang, avslutter Kjærnes.

Lang fartstid

Det er ikke få timer flyet har hatt på vingene i løpet av sin 26 år lange fartstid. Likevel synes kapteinen at det er vemodig å gi det fra seg.

Johnny Silberg

SISTE FLYTUR: Johnny Silberg (til venstre) er fornøyd etter å ha transportert den store museumsgjenstanden til Bodø

Foto: Ernst Furuhatt

Det er i grunn litt tidlig å pensjonere det. Samtidig er det historisk at et av Norwegian sine fly avslutter en lang karriere og stilles ut på museet. Vi piloter synes det er veldig hyggelig at flymaskinen får en fin og verdig avslutning, sier kaptein Johnny Silberg.