Hopp til innhold

Fikk jobb som vikingkaptein: – Det er drømmejobben

Blant hundrevis av søkere fra hele verden var det Jared McClune fra USA som vant konkurransen om å bli den nye vikingkapteinen på Borg i Lofoten.

Jared David McClune blir ny vikingkaptein på Lofotr Vikingmuseum

VIKINGKAPTEIN: Jared David McClune (33) søkte på stillingsannonsen som gikk verden rundt. Han får nå ta med turister og besøkende på ro- og seilturer med vikingskipet «Vargfotr».

Foto: Kjell Ove Storvik/Lofotr Vikingmuseum

Skipet Vargfotr ved Lofotr vikingmuseum

Jared McClune blir skipper på skipet Vargfotr ved Lofotr vikingmuseum.

Foto: Kjell Ove Storvik, Lofotr vikingmuseum

Da blant annet Daily Mail og BBC skrev «Viking ship captain wanted» fikk Lofotr Vikingmuseum inn hundrevis av søknader om å bli høvedsmann på vikingskipet «Vargfotr».

Den heldige vinneren etter at stillingsannonsen gikk verden rundt, var amerikanske Jared David McClune (33) fra Pennsylvania.

– Jeg skal seile hver dag med turister og ha mange gode turer. Det er den perfekte drømmejobben, sier McClune på telefon fra Italia, der han er på seiltur for øyeblikket.

Håper på fint vær

Han har flere ganger tidligere vært med på seiling ved museet på Borg i Lofoten.

– Jeg er amerikansk, så det er kanskje litt spesielt, men jeg ser veldig fram til sommeren. Seiling er det beste jeg vet, og Lofoten er så spesielt. En perfekt kombinasjon. Det er frihet og nye opplevelser, i tillegg har jeg lært mye om historie.

Han har bodd i Norge i flere år og gått på folkehøgskole for å lære kunsten å seile med vikingskip og råseil, hvor seilet henger ned fra en stang som er heist opp i masta.

– Jeg håper bare på fint vær i sommer. Det er ikke en fordel med regn og kuling.

– Enorm pågang

Hege Anita Eilertsen, markedssjef ved Lofotr Vikingmuseum

Hege Anita Eilertsen, markedssjef ved Lofotr Vikingmuseum.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Interessen for å oppleve autentisk vikingliv og vikingehistorie har eksplodert de siste årene. Siden oppstarten i 1995 har besøkstallet ved Vikingmuseet Lofotr på Borg i Lofoten i Nordland steget jevnt, og er i dag Nord-Norges best besøkte museum.

Etter at fristen til å søke jobb som høvedsmann gikk ut 16. februar, har ikke museet fått talt opp alle søkerne, men det er snakk om flere hundre.

– Jeg tror ikke vi selv forstår hvor spesielt det er for verden når det blir kjent at vi trenger en kaptein til et ekte vikingskip. Stillingsannonsen har bølget over sosiale medier i både USA og Asia, forteller Hege Anita Eilertsen i Lofotr Vikingmuseum.

Og markedssjefen er svært godt fornøyd med ansettelsen som er gjort.

– Han er ikke redd for å ta i et tak og ser veldig bra ut også, litt barsk Han tar seg godt ut som viking, ler Eilertsen.

Vikingfestivalen arrangeres for 10 gang i år, og i år bor 170 vikingentusiaster fra inn- og utland her de fem dagene festivalen varer.

LEVER SOM VIKINGER: På Vikingfestivalen i Lofoten kan de besøkende oppleve ekte vikingliv.