Hopp til innhold

Fikk hval på julebesøk

I Kårvikhamn har folk hatt besøk av sjeldne julegjester.

Folk i bygda er vant med besøk av niser, men har aldri før hatt besøk av knølhval. Det var avisa Fremover som først skrev om dette.

– Det er første gang vi har opplevd det, jeg tror aldri det har skjedd før. Det er helt utrolig at de har vært her i så mange dager, sier Andrea Haakseth.

Andrea Haakseth har ikke sansen for hvalkjøtt, men er glad for å ha fått besøk av en flokk knølhval i tiden frem mot jul.

– Vi følger med fra land, og ser at de kommer opp og blåser, sier hun.

Hun tror hvalen er kommet inn i fjorden for å spise godt i juletida.

– Jeg tror de har jaget en flokk sild inn i fjorden og går og beiter på den, sier Haakseth.

Forsker: Ingen tvil om at de beiter

Knølhvalen er utbredt i Norskehavet og Barentshavet. På denne tiden av året vandrer disse dyrene til farvannene rundt Karibia, hvor de parrer seg og føder ungene. Deretter går turen nordover igjen.

Tore Haug ved Havforskningsinstituttet i Tromsø forsker på sjøpattedyr. Når NRK ringer er han på Hurtigruta.

– Jeg kjørte nettopp forbi området, og så seks hval. Det er trolig de samme dyrene, og det er ingen tvil om at det går og beiter, sier Haug.

Egentlig er knølhvalen en bardehval, som spiser plankton. Men den spiser også sild og annen pelagisk fisk. Han sier en knølhval gjerne spiser mellom 100 og 200 kilo i døgnet. Han tror derimot ikke hvalen har jaget fisken inn i fjorden.

– Nei, det tror jeg ikke. Hvalen vandrer ut i desember og januar, og når de møter en stor stim sild så stopper de og beiter på den, sier han.

Selv om Andrea Haakseth ikke har sett hval i fjorden før er det ifølge forskeren ikke noe nytt med hval i området.

– På 18. og 19. hundretallet drev man vinterjakt på hval i Troms og nordlige deler av Nordland, og det foregikk ofte nært land, sier han.

Havforskningsinstituttet har siden 1980-tallet registrert knølhval i Norskehavet og Barentshavet. Det finnes mellom 1300 og 1500 knølhvaler i dette området.

(under kan du se tidligere bilder som en hobbyfotograf har knipset i Andøya i Nordland)

Hvalsang

Knølhvalen er kjent for sin spesielle parringssang. Knølhvalen synger med strupehodet, og på en god dag kan sangen høres 30 kilometer unna.

HØR EN KNØLHVAL: Opptak av knølhval i Sørishavet fra forskningsskipet G.O.Sars

Hvalen kan bli opp mot 16 meter lang og veie omlag 35 tonn. Navnet kommer av at hvalen har en liten ryggfinne som sitter på en klump (knøl). Knølhvalens overside er mørk med lange knudrete brystfinner. Når den dykker, løfter den ofte halen.