NRK Meny
Normal

Fikk fem haier i nota

Kolmulefisket ved Hebridene ble mer spennende enn vanlig for Lisbet Kristine Hansen.

Lisbet Kristine Hansen og to håbranner

Lisbeth Kristine Hansen og mannskapet om bord på «Norafjell» fikk fem haier i fangsten under kolmulefiske utenfor Skottland.

Foto: Privat

– Det er bestandig artig å få noen så myteomspunnede arter innpå seg. Det var spennende og absolutt ikke hverdagskost, sier Lisbet Kristine Hansen om bord på «Norafjell».

Tråleren er for tiden på kolmulefiske vest for Hebridene i Skottland, men det er ikke bare den ettertraktede torskefisken mannskapet har fått i nota. Hansen mistenker at fem makrellhaier kan ha sneket seg med resten av fangsten.

– Jeg var så uheldig at jeg la disse bildene ut på Facebook og da ble det en storm av tilbakemeldinger.

Familielikhet

Men det er nok ikke en makrellhai Hansen poserer sammen med på «Norafjell», men den noe mindre slektningen håbrann. Begge artene tilhører håbrannfamilien og kan forveksles.

– Jeg kan med stor sikkerhet si at det er håbrann. Det kan man se av nærbildene av tennene og den lyse flekken i bakkant av ryggfinnen, sier forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet.

Håbrannen er blant annet å finne langs hele norskekysten. Fisken er rødlistet og bestanden anses å være sårbar. Det er imidlertid ikke uvanlig å komme over haien når det fiskes etter andre arter.

– Den er en fiskespiser og går etter pelagisk fisk som kolmule og har nok vært der på grunn av fisken, sier Bjelland.

Direkte fiske etter håbrann er forbudt, men forskeren sier det ikke er til å unngå at de av og til havner i fangstene.

Håbrann om bord på "Norafjell"

KAN VEIE OPP MOT 200 KILO: Håbrannen kan bli tre meter lang og veie flere hundre kilo.

Foto: Privat

Skaper trøbbel

Selv om Lisbet Kristine Hansen syns det er stas å få haibesøk, er de egentlig ikke særlig velkommen i nota.

– Vi har en pumpe som settes ned i nota og suger kolmulen om bord i fartøyet. Når det plutselig kommer en kjempestor hai, setter den seg ofte fast i skovlen. Tre av de fem kom om bord maltraktert og knust av skovlen i fiskepumpen, mens de to som er behørig fotografert kom seg gjennom.

Bifangst av håbrann blir av og til solgt og kjøttet minner om kalvekjøtt, men det betyr ikke at mannskapet på «Norafjell» kan vente haisuppe til middag.

– Lammelåret har stått i ovnen i hele natt og det skal vi ikke rokke ved, sier Hansen.