NRK Meny
Normal

Fikk bruddskader da hjemmelaget kanon eksploderte på fest - nå må han betale bot

I festlig lag ble en hjemmelaget kålrabikanon fyrt av i Plurdalen i Rana. Men det gikk ikke som planlagt og en mann i 50-årene fikk bruddskader etter at han ble kastet opp i luften.

Kålrabikanon

Kanonen besto av en 200-liters varmtvannstank fylt med gass. Mannen som avførte kanonen ble kastet opp i lufta.

Foto: Helgeland politidistrikt

Mannen ble ikke alvorlig skadet i eksplosjonen, men han må betale en bot på 8000 kroner for at han ikke var forsiktig nok med den hjemmelagde innretningen.

– Han har brutt brann- og eksplosjonsvernloven paragraf 5, forteller politiadvokat Jaochim Nymann ved Helgeland politidistrikt.

Mannen er avhørt og har erkjent de faktiske forholdene.

– Ble løftet opp i luften

Det var en sen lørdags kveld i sommer at politiet på Helgeland fikk melding om at en mann var skadet etter at en «kålrabikanon» eksploderte i Plurdalen i Rana. Kanonen var laget av en 200-liters varmtvannstank fylt med gass.

– Det skal ha vært et godt trykk i eksplosjonen. Han ble løftet opp i luften før han datt ned igjen på bakken. Han var ved bevissthet, men hadde veldig vondt i armen, sa operasjonsleder Ann Line Finanger til VG samme kveld.

Nytt for politiet

Ifølge et øyenvitne VG har snakket med, skjedde ulykken under en bursdagsfeiring, hvor kanonen ble påtent. Politiet har så langt ingen formening om hvordan anretningen fungerer.

– Dette er nytt for oss. Jeg har bare hørt om potetkanon, så det er mulig denne fungerer på samme vis, sa Finanger.

En potetkanon er laget av plastrør, med et forbrenningskammer som bruker startgass eller andre typer brennbar gass. Gassen antennes, og eksplosjonen som oppstår gjør at prosjektilet, en potet, flyr ut av røret.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra den nå bøtelagte mannen.

Kålrabikanon

Ifølge et øyenvitne VG har snakket med, skjedde ulykken under en bursdagsfeiring, hvor kanonen ble påtent.

Foto: Helgeland politidistrikt
Kålrabikanon

Det var en sen lørdags kveld i sommer at politiet på Helgeland fikk melding om at en mann var skadet etter at en «kålrabikanon» eksploderte i Plurdalen i Rana.

Foto: Helgeland politidistrikt