Normal

– Ambulansefolkene gikk inn i farlig område

Mens politiet bevæpnet seg, ble ambulansefolkene sendt inn i den usikrede boligen hvor de fant politimannen Olav Kildal (58) død. De fikk ikke beskjed om det var et farlig område.

Svein Arne Monsen, leder AMK-sentralen ved Helgelandssykehuset

AMBULANSE: Ambulansepersonellet gikk onsdag kveld inn på et usikret åsted. – De var livsfare, sier AMK-leder Svein Arne Monsen. Her fraktes den avdøde politimannen bort fra åstedet.

Foto: Frank Nygård

Meldinga ambulansepersonellet fikk gikk ut på at en politimannen var skadet i leligheten til den 62 år gamle psykiatriske pasienten.

– Vi fikk ikke beskjed om at det dreide seg om en knivstikking eller at det befant seg en farlig person inne i leiligheten, sier avdelingssjef Svein Arne Monsen ved ambulanse-tjenesten og AMK-sentralen i Helgelandssykehuset.

Dermed utsatte ambulansefolkene seg selv for umiddelbar livsfare ved å gå inn i den usikrede boligen uten sikkerhetsutstyr.

– I ettertid kan vi konstatere at ambulansefolkene gikk inn i et område som var forbundet med fare, sier Monsen.

Vil ikke kritisere politiet

En ambulansesjåfør kom inn i gangen hvor politioverbetjenten lå. Hun vurderte situasjonen slik at Olav Kildal (58) sannsynligvis allerede var død:

– Hun forlot da åstedet før hun fikk gjort flere undersøkelser, sier Monsen.

Hun var fortsatt ikke oppmerksom på at den antatte gjerningsmannen befant seg i boligen bevæpnet med kniv.

En gylden regel er at ambulansepersonell aldri skal gå inn i en slik uavklart situasjon, og skal avvente til området er klarert av politiet i farlige situasjoner.

Svein Arne Monsen ønsker ikke å kritisere politiet etter hendelsen forrige onsdag:

– I en akuttsituasjon skjer alt fort og ulike meldinger går ut. Da kan slikt fort skje, sier han til NRK.

NETT-TV: Pågrepet etter politidrap

Video Gjerningsmannen pågrepet etter politidrap

Misforståelser på åstedet

Håvard Fjærli, politimester Helgeland

Politimester Håvard Fjærli.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Politmester Håvard Fjærli bekrefter til NRK at ambulansesjåførene ikke fikk beskjed om at politimannen var stukket ned, og at de dermed havnet i en potensiell farlig situasjon:

– Det er beklagelig at denne informasjonen ikke ble gitt. Vi forsøkte å gi tegn til ambulansepersonellet på stedet at de måtte komme seg vekk, men pga av misforståelser gikk det omlag et halvt minutt før de kom seg unna åstedet der Kildal lå. Det var politistudenten som var med Kildal som gav beskjed om at ambulansepersonellet måtte komme seg unna, sier Fjærli.