Fikk 72 klager - avviste alle utenom tre

Justis- og beredskapsdepartementet mottok 72 klager fra kommuner som protesterte mot at de ville miste lensmannskontoret. De aller fleste har blitt avvist.

Landsmøtet Fr.P 2017

– I dag er det nye kartet for politi-Norge ferdig tegnet, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Justis- og beredskapsdepartementet har i dag besluttet hvor tjenestestedene skal ligge i de nye politidistriktene.

– I dag er det nye kartet for politi-Norge ferdig tegnet. Nå skal politiet selv få mulighet til å fylle det med innhold og skape et moderne politi, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.

Det endelige resultatet skiller seg i liten grad fra innstillingen til Politidirektoratet som i januar la frem planene om å legge ned 126 av politiets tjenestesteder.

I ettertid kom det 72 klager som departementet har behandlet. Tre av disse har fått mehold.

Justisdepartementet har omgjort klagene fra Hemnes kommune i Nordland, Stranda kommune i Møre og Romsdal og Aurland i Sogn og Fjordane. Disse kommunene får dermed behold sitt lensmannskontor.

– Det er nærmeste patrulje som avgjør politiets responstid, og ikke avstanden til nærmeste lensmannskontor. Hver klage har blitt behandlet grundig og individuelt i departementet, sier justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen.

– Viktig for alle i Hemnes

I Hemnes er ordfører Christine Trones (H) glad for seieren.

– For Hemnes kommune betyr dette at vi fortsatt har et fullbemannet lensmannskontor, med den kriminalitetsforebyggende effekt som det medfører. Dette er viktig for alle i Hemnes kommune, men vil også gi en gevinst for innbyggerne i Vefsn og Hattfjelldal, sier Trones.

– At vi fikk medhold i klagen viser også at det har vært gjennomført en reell klagebehandling, og at våre argumenter i saken har blitt hørt. Dette er i seg selv en seier, fortsetter Trones.

Ordfører Christine Trones Christine Trones (H) er ordfører i Hemnes kommune.

Ordfører Christine Trones i Hemnes kommune kjempet for sitt lensmannskontor - og vant.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Har fått kritikk

Regjeringas mål med nærpolitireformen er å skape større og bedre fagmiljø, men så langt har reformen møtt sterke reaksjoner. Hovedverneombud Vegard Kristiansen ved politiet i Salten uttalte til NRK at nærpolitireformen er tidenes største bløff, og at tilbudet til publikum vil bli svekket.

Også en undersøkelse, som delvis ble finansiert av staten på oppdrag for Justisdepartementet, viste at kun 19 prosent av de ansatte i politiet mener politireformen vil føre til bedre bekjempelse av kriminalitet.