Tjente 250 millioner på Widerøe-salg

SAS tjente en kvart milliard på salget av Widerøe.

Widerøe

Investorgruppen bestående av Torghatten, Fjord1 og Nordland fylkeskommune måtte ut med 500 millioner kroner for sin del av Widerøe.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er fra tidligere kjent at investergruppen bestående av Torghatten, Fjord1 og Nordland fylkeskommune måtte ut med 500 millioner kroner for sine 80 prosent av flyselskapet.

Nå viser dokumenter Dagens Næringsliv har fått tilgang til, at SAS sitter igjen med 250 millioner kroner etter å ha solgt seg ned i selskapet. Ifølge avisen har både SAS og den nye eiergruppen gått inn med friske penger i flyselskapet.

– Widerøe blir tilført 250 millioner kroner i frisk egenkapital. De nye eierne går inn med 200 millioner av dette, sier konsernsjef Brynjar Forbergskog i majoritetseier Torghatten, til Dagens Næringsliv.

Målet på sikt er at Widerøe skal ha en egenkapital som utgjør 30 prosent av flyselskapets eiendeler. Per i dag er tallet 22 prosent.

– Widerøe skal ikke ha behov for mer penger fra eierne, men være selvfinansiert heretter, sier Forbergskog.

Nye eiere denne uken

Mandag denne uken tok de nye eierne formelt over sine 80 prosent av Widerøe. Etter overtakelsen eier Torghatten 51 prosent av aksjene, Fjord 1 sitter på 34 prosent, mens Nordland fylkeskommune eier 15 prosent i det nye selskapet WF Holding.

– Dagen i dag er slutten på en lang reise, sa administrerende direktør i Widerøe, Lars Kobberstad, til NRK.no mandag.

Til tross for eierskiftet, mener Kobberstad at de reisende ikke vil merke noen forskjeller bedyrer direktør Lars Kobberstad.

– Tanken er at de reisende ikke skal merke noen forskjell uavhengig av hvem som eier Widerøe. Men det kommersielle samarbeidet, produktsamarbeidet og rutesamarbeidet med SAS fortsetter.

Vil ha med de ansatte på laget

Odd Eriksen

Fylkesrådsleder Odd Eriksen i Nordland fylkeskommune ønsker de ansatte inn i Widerøe.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Nordland fylkeskommune har antydet at de vil selge deler av sin aksjepost til de ansatte.

– Det viktige for oss var at vi fikk forankret et nordnorsk eierskap. Når det er på plass har ikke fylkeskommunen noen interesse av å sitte som langsiktig eier i Widerøe, sa fylkesrådsleder Odd Eriksen til NRK i forrige uke.

Widerøe-pilot Ola Giæver ivret i vår for at de ansatte skulle gå sammen og kjøpe selskapet. Interessen har fortsatt ikke lagt seg hos mangemillionæren.

– Vi tror på at å ha interesserte ansatte som vil sin egen bedrift vel, det er i alles interesse. Da kan vi være med å gjøre bedriften omstillingsdyktig, brette opp ermene og stå på å gjøre en god jobb. Det er viktig, sier han.