Fergekaos Skutvik - Svolvær

- Ikke vår skyld, sier fergeselskapet og Statens vegvesen.

Fergekø

Fylkestinget har vedtat 8 daglige avganger i sommersesongen. Men det er ikke de som bestemmer, siden fergestrekningen er en riksveg.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Åpningen av Lofast har før til fergekaos på strekningen Skutvik - Svolvær. Strekningen trafikkeres bare en gang i døgnet av en ferge som bare har plass til 40 biler.

Turister må enten vente et døgn på neste tur eller gjøre vendereis.

- Uforståelig

Dette er helt uforståelig, mener daglig leder for reiselivet i Hamsuns rike, Bente Melby Ness.

- Folk som jeg har møtt kan ha kjørt langt, og så opplever de at de må stå i kø, eller at de ikke kommer med. Neste ferge går neste dag klokken 1830, så de rister på hodet og skjønner ikke helt hva som skjer, sier Melby Ness.

Allerede nå, fjorten dager før stor innrykket av turister starter, er det kaos i ferge trafikken mellom Skutvik og Svolvær.

Hurtigruten følger avtale

Hurtigruten står som transportør over Vestfjorden, med en tur i døgnet, men tar ikke ansvar for at turister blir stående igjen på Skutvik når ferga går til Svolvær, forteller fergedirektør Bjørn Laksforsmo i Hurtigruten.

- I det her tilfelle er det slik at avtalen med Statens Vegvesen for 2008 er slik at det skal gå en tur daglig på Svolvær-Skutvik, mens vi har økt frekvensen betydelig på ruten Bognes-Lødingen, sier Laksforsmo.

Vet dere hvor mange kjøretøy-enheter som står igjen når fergen har forlatt Skutvik eller Svolvær?

- Nei, vi har ikke foretatt noen telling av antall kjøretøy som står igjen på denne frekvensen, det har vi ikke noe tallmateriale på, sier Laksforsmo.

- Fylkestinget i Nordland har to ganger vedtatt at fergen skal ha åtte daglige avganger hver sommer, ut 2009, men det blir ikke etterfulgt, og hva som er årsaken til det kan man jo bare spekulere i, sier daglig leder for reiselivet i Hamsuns rike, Bente Melby Ness.

Men hun blir i møtegått av regionvegsjef Torbjørn Naimak.

- Ja, det er riktig at fylkestinget hadde et ønske om det. Men nå er det sånn at Svolvær-Skutvik er et riksvegsamband, og da er det regjering og storting som bestemmer. Og de har sagt at det skal være en tur daglig i år, sier Naimak.