Ferge med 26 om bord gikk på grunn: – Hørte et smell

Bilferga «Lovund» med 16 personer og et mannskap på 10 gikk på grunn ved Sleneset i Lurøy. Samtlige passasjerer er nå evakuert over i hurtigbåten «Helgeland».

Lovund på grunn ved Sleneset

MF Lovund gikk på grunn med 26 personer om bord ved Sleneset søndag kveld.

Foto: Magnus Fjellgaard

– Ferga har gått over grunnen og ble liggende og drive like utenfor Sleneset. Etter hvert fikk den i gang den ene motoren, og gikk inn mot fergeleiet. Den fikk assistanse av hurtigbåten «Helgeland» som forhindret at ferga drev mot land, opplyser vakthavende redningsleder Finn Tore Sortland ved HRS til NRK.

Ulykken skjedde da ferga var på tur fra Sleneset til Onøy. På tur gjennom Eikstokksundet mistet fergen styringen og gikk på grunn. Ingen av de 16 passasjerene eller mannskapet på ti om bord ble skadet i grunnstøtingen.

– Etter hvert kom ferga seg til land i Sleneset for egen maskin. Derfra ble passasjerene evakuert over i hurtigbåten «Helgeland», sier Sortland.

Sendte Sea King

HRS fikk melding om grunnstøtingen klokka 19.22, og et Sea King redningshelikopter ble sendt fra Bodø for å bistå havaristen.

– Da ferga kom seg inn til land for egen maskin, returnerte helikopteret til Bodø, forteller Sortland til NRK.

Hvor store skader ferga har blitt påført i grunnstøtingen er ikke kjent. Trolig må man ned med dykker for å få stadfestet eventuelle skader på skroget.

– Hørte et smell

Magnus Fjellgaard fra Lovund som er passasjer på hurtigbåten «Helgeland» forteller til Rana Blad at han kjenner en av passasjerene om bord i «Lovund».

– Passasjerene hørte et smell da ferga traff grunnen. Det var ikke noe tilløp til dramatikk, og han skryter av et profesjonelt mannskap som informerte underveis og ba dem ta på seg redningsvester, sier han til NRK.

Han forteller videre at ferga ikke tok inn vann og heller ikke har slagside.

Når NRK snakker med Fjellgaard er fergepassasjerene på vei om bord i «Helgeland». Derfra går ferden videre inn til Onøy.

Mannskapet får også skryt av Hovedredningssentralen.

– Det var god kommunikasjon mend mannskapet hele tiden, og uhellet fikk en heldig utgang, sier redningsleder Finn Tore Sortland.

Blir etterforsket

Politiet er nå på stedet og snakker med mannskapet. Saken vil bli etterforsket.

Laster Twitter-innhold

Bilferga «Lovund» drives og opereres av rederiet Boreal Transport Nord. Ferga er designet av Multi Maritime AS, skrogene er bygget ved Ada Shipyard i Tyrkia og utrustet ved Fiskerstrand Verft AS sør for Ålesund, og har en personbilkapasitet på 50 biler.

Laster kart, vennligst vent...

Saken oppdateres.

MS LOVUND på tur ut fra kai i Lovund.

MS LOVUND på tur ut fra kai i Lovund.

Foto: Hermann Aasnes Mindrum