NRK Meny
Normal

Isolert melkebonde til NRK: – De får kaste forsyninger over til oss

Melkebonde Per Ivar Skaanevik er isolert i likhet med 50 andre beboere på Myklebostad.

Ett 300 meter langt vannførende rør under veien kollapset og tok med seg nær 20 meter av fylkesvei 711 i Breivika i Tjeldsund i morgentimene torsdag.

Fra andre siden av rasstedet i Tjeldsund kommune i Nordland snakker NRK med melkebonde Per Ivar Skaanevik over telefon. Foto: Kjell Mikalsen/Reporter: Gisle Forland

Melkebonde Per Ivar Skaanevik

Melkebonde Per Ivar Skaanevik i telefonen med NRK.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Fra andre siden av rasstedet i Tjeldsund kommune i Nordland snakker NRK med melkebonde Per Ivar Skaanevik over telefon.

– Det er bare et stort hull. Jeg tenker på hvor lang tid det vil ta å få en løsning på dette. Melka skal jo over her, men det blir ikke enkelt. Det er ikke morsomt å måtte hive mange tusen liter melk.

Torsdag morgen var det ren flaks at ingen ble skadet da et 300 meter langt rør under veien kollapset og 20 meter av fylkesveien raste ut.

– Røret ligger krøllet nede i elva her som en ødelagt ølboks. Det vil bli utfordrende for dem som er avhengig av daglige helsetjenester. De må vel kaste medisinen over juvet her.

Fem minutter etter kollapser veien

– Vannet flommet over veien. Plutselig hørte vi et brak, og veien raste ut, forteller Britt Randi Paulsen Breivik, som filmet veikollapsen i Tjeldsund.

(Artikkelen fortsetter under)

Det må bygges opp en helt ny vei, etter at nær 30 meter av veibanen kollapset i Breivik i Tjeldsund kommune i dag. Det vil ta flere dager før innbyggerne i Myklebostad igjen kan bruke den eneste veien til og fra bygda.

Britt Randi Paulsen Breivik filmet veien fem minutter før kollapsen i Tjeldsund torsdag morgen. FOTO: Britt Randi Paulsen Breivik

Hun fikk satt opp varseltrekant ved brua ved Tverrelva og varslet skolebussen som skulle hente skolebarn i Myklebostad.

Ikke lenge før hadde sønnen Tommy Breivik kjørt over veien. Han var på vei til jobb i Harstad i 06.25-tida da han registrerte at det var noe rart med veien.

– Det var litt mørkt, men jeg så en stor sølepytt midt på veien.

Da han kom nærmere så han at det var et krater i veien.

– Jeg klarte ikke å stoppe og havnet rett ned i krateret. Men jeg ga gass og kom meg over.

Like bra gikk det ikke med bilen.

– En felg var ødelagt og deler av forstillingen, forteller han til NRK.no.

Setter opp båt

Ett vannførende rør under veien kollapset og tok med seg nær 20 meter av fylkesvei 711 i Breivika i Tjeldsund i morgentimene torsdag. De 50 innbyggerne i Myklebostad i Tjeldsund må vente flere dager før de kan bruke veien til og fra bygda.

– Det vil ta flere dager før innbyggerne i Myklebostad igjen kan bruke den eneste veien til og fra bygda, sier byggeleder Solveig Hansen i Statens vegvesen til NRK.no.

Statens vegvesen vil bygge en midlertidig vei med bru over rasstedet ved Tverrelva.

I mellomtiden har kommunens kriseteam diskutert hvilke tiltak som settes i verk for å sikre innbyggerne som er innestengt.

– Det blir satt opp båtrute mellom Tjeldsund og Myklebostad fredag morgen, sier varaordfører Bjørn Hansen i Tjeldsund kommune til NRK.no.

Skulle skiftes ut i høst

Røret som kollapset under brua på Fv711 skulle skiftes ut i høst. Så langt kom aldri Statens vegvesen.

– Stålrøret på 3,5 meter i diameter var rustent og modent for utskifting. Nå har det kollapset, sier Hansen.

Resten av veien ble oppgradert for to år siden med ny pukk og asfalt. Bare utskiftingen av røret sto igjen. Årsaken er at det må bygges en omkjøringsvei på stedet mens utskiftingen pågår.

Kritisk beboer

Beboer Tommy Breivik er kritisk til at røret ikke har blitt byttet ut tidligere.

– Veien ble utbedret for to år siden. Da ble det tilført pukk og lagt ny asfalt. Allerede da burde røret blitt byttet ut, sier Breivik til NRK.no.

Nå må han kanskje legge ut på fjelltur for å komme seg hjem til Breivika.

– Man kan krysse elva til fots. Men vannføringen er såpass stort nå, at du må høyt til fjells. Båt er et annet alternativ, sier Breivik.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.