NRK Meny
Normal

Fem elgpåkjørsler på under en time

På under en time ble fem elger påkjørt på Helgeland. – Det er helt ekstremt nå, sier politiet.

Elgpåkjørsel Målselv

Det har vært en blodig start på året for elgbestanden i Nord-Norge. Dette bildet ble tatt i Målselv tidligere denne uka.

Foto: Viltnemda Målselv

Det har vært en blodig start på året for elgbestanden i Nordland. I går meldte politeit i Midtre Hålogaland om 56 elgpåkjørsler bare den siste måneden. Det er cirka to elgpåkjørsler hver dag. Også på Helgeland har det vært unormalt mange.

– Jeg kan ikke huske en dag på jobb dette året, uten at det var vært elgpåkjørsler, sier operasjonsleder Ann Line Finanger i politiet på Helgeland.

Politiet ber publikum om å ferdes forsiktig på veien, da store snømengden gjør at elgen trekker ned og ut i veien.

– Et sjokk

– Ingen personer ble skadet i noen av påkjørslene, men flere biler har fått materielle skader. Viltnemnda er varslet om alle hendelsene. Vi vet at minst en elg døde i sammenstøtet, sier operasjonsleder Ann Line Finanger i politiet på Helgeland.

De fem elgene ble påkjørt i Vefsn, Rana, og Grane og det var de uheldige bilistene som selv ringte politiet og meldte fra.

– Å få en elg i frontruta er ingen spøk. Det smeller godt når dyret treffer, og du skvetter skikkelig. Mange som ringer er oppskjørtet, sier Finanger.

56 elger i nord

Operasjonslederen har ikke tall på hvor mange elger som er påkjørt på Helgeland, men bilister i Midtre Hålogaland har i løpet av januar og de første dagene av februar kjørt på 56 elger.

– Det er bare flaksat ingen personer ble skadet, sier regionleder for politiet i Harstad, Morten Hole.

I Norge har vi en økende elgstamme, og samtidig har trafikken både langs vei og jernbane økt betraktelig de siste ti årene. I 2014 ble det registrert 1.817 elgpåkjørsler her i landet. Jan Ivar Engebretsen, pressekontakt i NAF har følgende tips dersom en bilist ser elgen komme:

– Det beste er å sikte på bakparten av elgen. Hvis du er heldig så bommer du på den, men dersom du skulle treffe, er bakparten det mykeste stedet å treffe. Mange reagerer med å styre unna elgen, men da ender de ofte med å kjøre i samme retning som elgen løper. Dette kan også være farlig med tanke på møtende biler.

Steder der mye elg påkjøres

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.