NRK Meny
Normal

Fem elgpåkjørsler på under en time

På under en time ble fem elger påkjørt på Helgeland. – Det er helt ekstremt nå, sier politiet.

Elgpåkjørsel Målselv

Det har vært en blodig start på året for elgbestanden i Nord-Norge. Dette bildet ble tatt i Målselv tidligere denne uka.

Foto: Viltnemda Målselv

Det har vært en blodig start på året for elgbestanden i Nordland. I går meldte politeit i Midtre Hålogaland om 56 elgpåkjørsler bare den siste måneden. Det er cirka to elgpåkjørsler hver dag. Også på Helgeland har det vært unormalt mange.

– Jeg kan ikke huske en dag på jobb dette året, uten at det var vært elgpåkjørsler, sier operasjonsleder Ann Line Finanger i politiet på Helgeland.

Politiet ber publikum om å ferdes forsiktig på veien, da store snømengden gjør at elgen trekker ned og ut i veien.

– Et sjokk

– Ingen personer ble skadet i noen av påkjørslene, men flere biler har fått materielle skader. Viltnemnda er varslet om alle hendelsene. Vi vet at minst en elg døde i sammenstøtet, sier operasjonsleder Ann Line Finanger i politiet på Helgeland.

De fem elgene ble påkjørt i Vefsn, Rana, og Grane og det var de uheldige bilistene som selv ringte politiet og meldte fra.

– Å få en elg i frontruta er ingen spøk. Det smeller godt når dyret treffer, og du skvetter skikkelig. Mange som ringer er oppskjørtet, sier Finanger.

56 elger i nord

Operasjonslederen har ikke tall på hvor mange elger som er påkjørt på Helgeland, men bilister i Midtre Hålogaland har i løpet av januar og de første dagene av februar kjørt på 56 elger.

– Det er bare flaksat ingen personer ble skadet, sier regionleder for politiet i Harstad, Morten Hole.

I Norge har vi en økende elgstamme, og samtidig har trafikken både langs vei og jernbane økt betraktelig de siste ti årene. I 2014 ble det registrert 1.817 elgpåkjørsler her i landet. Jan Ivar Engebretsen, pressekontakt i NAF har følgende tips dersom en bilist ser elgen komme:

– Det beste er å sikte på bakparten av elgen. Hvis du er heldig så bommer du på den, men dersom du skulle treffe, er bakparten det mykeste stedet å treffe. Mange reagerer med å styre unna elgen, men da ender de ofte med å kjøre i samme retning som elgen løper. Dette kan også være farlig med tanke på møtende biler.

Steder der mye elg påkjøres