Hopp til innhold

Ingrid (16) skjøt to elger: – Man presterer bedre med sminke på

Norges Jeger- og fiskerforbund kaller henne et forbilde. Selv mener 16-åringen det lønner seg å ta på mascara før man går ut i skogen.

Ingrid Finvåg skjøt to okser på to dager

TØFF JEGER: Ingrid Finvåg (16) er én av om lag 3600 kvinner som hvert år drar på elgjakt. Dermed er hun, og de andre kvinnelige jegerne, i klart mindretall i skogen.

Foto: Privat

For Ingrid Finvåg (16) har jaktsesongen fått en pangstart. I løpet av to dager har hun klart å felle to store okser, skriver Bladet Vesterålen.

– Allerede første dagen på jakt så klarte jeg å felle en stor okse på cirka 200 kilo. Neste dag dro vi på jakt i det samme området. Jeg bestemte meg for å legge meg på samme plass som sist og etter en stund kom det enda en elg, da skjøt jeg og fikk treff, sier Finvåg til NRK.

Spennende

Ingrid Finvåg skjøt to elger på to dager

TRENT MYE: Ingrid Finvåg (16) har øvd på skyting i åtte år. Her er hun sammen med den første oksen hun har felt.

Foto: Privat

Den kvinnelige jegeren er fra Kristiansund, men er for tiden på høstferie hos besteforeldrene på Sortland i Vesterålen.

Finvågs far er også jeger, og 16-åringen har dermed fulgt i hans fotspor. Sammen er de med i et jaktlag som holder til i Øksnes, fra innerst i Ånnfjorden til ytterst på Smines.

– Jeg har vært på elgjakt før, men i år er første året jeg har lov til å skyte. At jeg klarte å skyte to elger på akkurat samme plass var overraskende, sier hun til NRK.

– Hva sa guttene på jaktlaget til det?

– De ble nok litt sjalu hele gjengen, spesielt broren min som har vært med på jakt to år på rad, men aldri klart å felle noen elger. Det var kult at jeg klarte å skyte de største elgene på kvoten, sier den unge skytteren.

– De er redd guttene skal le

Ifølge Statistisk sentralbyrå tok 12 600 personer jegerprøven i 2013, av alle som besto prøven var 22 prosent kvinner.

Som kvinnelig jeger, er Finvåg et klart mindretall i skogen. Selv er hun den eneste jenta på jaktlaget, og nå vil hun jakte på å få flere jenter interesserte i friluftsaktiviteten.

– I Kristiansund er det ikke mange jenter på min alder som jakter. Jeg skulle gjerne hatt flere jenter å dratt på jakt med, men man må jo ha interesse for det.

Ingrid Finvåg

STOLT: Ingrid Finvåg er stolt over å være en kvinnelig jeger.

Foto: Privat

Kvinnekontakt i Nordland Jeger- og fiskerforbund, Mary Halfrid Engan, mener mange jenter lar være å dra på jakt fordi de har prestasjonsangst.

– Mange jenter tør ikke å bli med på jakt fordi de er redde for at guttene skal le. Det viktigste er å legge vekk prestasjonsangsten og skjønne at dette er en aktivitet som alle kan ha glede av, sier hun.

Engan er klar over at elgjakta er en mannsdominert hobby, men mener jakt er en friluftsaktivitet alle kan delta i, enten man er gutt eller jente.

– Det er mange som mener at dette er en aktivitet forbeholdt gutter, det er helt feil. Det finnes jenter som drar på jakt med mascara og rosa neglelakk.

Ingrid Finvåg er enig.

– Hvis man ordner seg og sminker seg før jakt, så føler man seg bedre, og da presterer man bedre. Jeg gjør alltid det, det er ikke noen grunn til å ikke gjøre det, sier hun til Bladet Vesterålen.

Engan mener Finvåg er et godt forbilde for andre jenter.

– At hun har klart å skyte to okser på to dager er modig gjort. Vi trenger flere som henne i skogen, sier hun.

Vil rekruttere flere jenter

Kvinnekontakt Engan mener at lokallagene må komme på banen for å øke kvinneandelen.

– Det er viktig at lokallagene har kvinnekontakter som kan jobbe for å rekruttere flere jenter til jaktlagene. Per dags dato er det ikke mange lokallag som har det og det gjør jobben vanskelig.

– Jeg blir provosert

Jakt betyr mye for Ingrid Finvåg, men stadig møter hun på folk som ikke liker det hun driver med. Selv lar hun seg ikke lett påvirke.

– Jeg blir veldig provosert når jeg hører at folk sier at det jeg driver med er respektløst og inhumant. Det er greit å ha ulike meninger, men det er ikke hyggelig å få slike kommentarer. Selv prøver jeg å holde meg saklig i diskusjonen.

Finvåg liker å være ute i naturen, for den unge jegeren har de to fellene gitt mersmak.

– Jeg vil ikke la negative kommentarer påvirke meg, jakt er noe jeg vil fortsette med i mange år fremover, og det er selvfølgelig veldig stas når jeg skyter og faktisk får treff.

Elgjakten 2013

Fylke

Felte elg

Østfold

1.302

Akershus

1.306

Oslo

66

Hedmark

6.930

Oppland

3.478

Buskerud

2.993

Vestfold

379

Telemark

2.190

Aust-Agder

1.060

Vest-Agder

757

Rogaland

82

Hordaland

17

Sogn og Fjordane

16

Møre og Romsdal

283

Sør-Trøndelag

2.607

Nord-Trøndelag

5.395

Nordland

3.681

Troms

1.646

Finnmark

768

Alder på norske elgjegere 2013-2014

Alder

antall

Under 20 år

5 420

20-29 år

17 360

30-39 år

24 130

40-49 år

33 330

50-59 år

28 880

60-69 år

21 400

70 år eller eldre

8 130