Hopp til innhold

Feirer Elvis fødselsdag

Fredag ville Elvis Presley blitt 75 år. Kenneth Johansen fra Bodø mener man burde feire hver dag at Elvis har levd.

Elvis-fan Kenneth Johansen i Bodø

Elvis-fan Kenneth Johansen i Bodø har sørget for å ha Elvis med seg uansett hvor han går. Fredag feirer han det som ville vært Elvis sin 75-årsdag.

Foto: Gisle Forland / NRK

Selv om det har gått 33 år siden Elvis Presley døde, lever rockekongen videre hos sine tilhengere. Kenneth Johansen fra Bodø mener selv han er Norges største Elvis-fan, og skulle gjerne feiret Elvis hver dag.

– Noen kler seg ut og prøver å leve som Elvis, men det gjør ikke jeg. Men personlig liker jeg alt han gjorde musikkmessig, til og med filmene hans, selv om han selv ikke likte noen av dem, sier Johansen.

Han har besøkt Elvis Presleys hjem i Graceland i Memphis flere ganger, og planlegger et nytt besøk i år. Men 75-årsdagen til ”kongen” feirer Johansen på hytta.

– Egentlig skulle man feiret hver dag at han har levd. Men på bursdagen hans heiser jeg alltid det amerikanske flagget til topps. Og så blir det en smak av Elvis-vin fra Gracelands kjellere, litt levende lys og musikken den gir seg jo selv, sier Johansen.

Blir aldri lei

Elvis-fan Kenneth Johansen fra Bodø

Johansen har sikret seg en rekke Elvis-effekter.

Foto: Gisle Forland

Johansen har samlet en stor samling Elvis-skatter, plateutgivelser, og har flere Elvis-tatoveringer og personlige Elvis-effekter. Han er ikke i tvil om at han er den største artisten som har levd, og blir aldri lei av musikken.

– Det er vel i dag den eneste artisten hvor man kan stå opp tidlig om morgenen og finne fram platesamlingen, og spille hele døgnet til neste morgen uten å bli lei. For da har du vært innom samtlige sjangere som finnes i hele verden uten at det blir kjedelig.

– Men er Elvis død?

– Jeg vil bli veldig overrasket om han kommer med noe comeback i år eller til neste år, for å si det sånn. Man må nok bare innse at han er nok borte, sier Johansen.

Feires over hele verden

Tre Elvis-utkledde baseballfans

ELVIS LEVER: Tre Elvis-utkledde baseballfans fotografert i fjor høst. Fredag kveld spiller basketlaget Memphis Grizzlies i sine «blue suede shoes» mot Utah Jazz, i en kamp som blir en del av den offisielle feiringen – og fylt med Elvis-musikk, filmklipp og levende underholdning.

Foto: Scanpix/AP

Fra akrobatisk sirkusforestilling og plateutgivelser til basketballkamp, gospelkonsert utenfor Graceland til konserter i hver avkrok verden over – slik hylles Kongen av rock ’n’ roll. Og feiringen av dagen da Elvis Presley ville fylt 75 år slutter neppe før året 2010 er til ende.

I disse dager lanseres også det som beskrives som verdens første magasin om Elvis Presley og amerikansk kultur, med ingen ringere enn Kjell Elvis som redaktør.

Elvis-fanklubben i Norge, Flaming Star, tjuvslapp boken «Elvis – the King of Las Vegas» ført i pennen av Erik Lorentzen og Trond Granlund allerede i oktober i fjor – 350 sider med 1.200 bilder fra årene 1956-76.

Utgivelser

Det blir en lang rekke Elvis-utgivelser rundt merkedagen. Blant annet slapp rett før jul Sony Music fireplatersboksen «Elvis 75» med undertittelen «Good Rockin’ Tonight».

Boksen inneholder 100 låter fra 1953-innspillingen «My Happiness» til og med 2002-radioremiksen av «A Little Less Conversation» med JXL, og alt imellom, enten det er listetoppere, sanger fra filmene hans eller konsertopptak. Mange sjeldne fotografier og en artikkel av musikkskribenten Billy Altman loves også.

- Litt hysterisk

– Elvis levde et hardt liv, hadde veldig mange dårlige rådgivere og gjorde noen gale valg. Men det skal ikke ta ifra ham den personligheten han hadde og den måten han var på. Han var gavmild, og det bodde ikke mye vondt i ham.

Kenneth Johansen er først og fremst interessert i å hylle Elvis for det han gjorde mens han levde, og syntes det blir litt mye hysteri i dag. Heldigvis deler kona og barna interessen for Elvis, så trolig blir det flere turer til Graceland i tiden fremover.

– Nå drar jeg jo snart over igjen til USA, og jeg ser ikke bort ifra at jeg klarer å få klint inn et besøk til Graceland. Jeg må jo sjekke at huset står og at alt er i orden, sier han.