Feirer 100 år med orkestermusikk

Malmbyen i Nordland er mer enn bare et knutepunkt for handel. l 100 år har byens orkester spredt musikkglede i havnebyen.

Narvik Byorkester

Narvik Byorkester med Narvik Kirkes Kammerkor tatt under markeringen av 100-års jubileet i Narvik kulturhus.

Foto: Terje Dragly

I en liten by, innerst i en fjord har et orkester spilt for innbyggerne i 100 år. Musikklivet i Narvik kommer av et engasjement som har strukket seg over et helt århundre.

– Orkesteret gir ringvirkninger for hele samfunnet vårt, så det er ikke bare de som spiller som blir engasjerte, sier Egil Malm fra Narvik Byorkester.

Storslått markering

I helga markerte Narvik Orkesterforening stiftelsen fra 1915. Arvid Engegård sto som dirigent, og med seg hadde orkesteret musikere fra Musikk i Nordland.

– Også Narvik kirkes kammerkor bidro og som solister stilte Nina Gravrok og Trond Olaf Larsen opp, opplyser Malm.

Narvik byorkester

Solist Trond Olaf Larsen og dirigent Arvid Engegård under helgas markering.

Foto: Terje Dragly

Salen i Narvik konserthus var nesten fullsatt lørdag ettermiddag. Stemningsrapporten er i følge varaordfører, Geir-Ketil Hansen, svært god.

– Ekstra stas var det at de to solistene, som har klart å få en karriere innen musikk, møtte opp. De har gått sine første læreår her i Narvik, så at de kunne komme gjorde konserten ekstra god.

I følge varaordføreren var markeringen ikke bare preget av god musikk, men også endel historie fulgte med i programmet.

– Det var en ramme rundt det hele som understreker hvilken betydning Narvik Byorkester har hatt for musikklivet i byen, forteller han.

Narvik byorkester

Med seg på laget har orkesteret fått musikere fra Musikk i Nordland. Her synger solist, Nina Gravrok.

Foto: Terje Dragly

Kulturell historie

Hver år samler tusenvis av entusiastiske mennesker seg i Narvik for kulturfestivalen, Vinterfestuka.

– Byorkesteret har vært en viktig del av Vinterfestuka i alle de 60 årene festivalen har eksistert, forteller varaordføreren.

Noen år tilbake ble Narvik Byorkester ansett som et av landets beste amatørsymfoniorkester. I løpet av 30 år hadde de 25 operaforestillinger. En periode reiste de også på turneer, og turene gikk til flere steder i Nord-Norge og Sverige.

– For å få det til trengtes det veldig høy aktivitet, og resultatet begeistret innbyggerne, forteller Malm.

Avhengig av ildsjeler

Tidligere ble amatørsymfoniorkesteret støttet av kommunen med offentlige midler. Den tiden er over, og nå baseres hele orkesterdriften på frivillighet.

– Årsaken til at vi har fått til å være aktive i 100 år ligger i velvilje og organisering. Vi har heldigvis flere ildsjeler med på laget, sier Malm.

Geir-Ketil Hansen

Varaordfører, Geir-Ketil Hansen, mener byorkesteret har vært og er en spydspiss i Narvik kommunes musikkliv.

Foto: Stortinget

I etterkrigsårene utviklet byorkesteret seg til å bli et ledende nordnorsk orkester. Hele veien har det vært stor interesse for musikklivet innad i Narvik, noe som kan være årsaken til at orkesteret har klart seg gjennom så mange år.

Carl Trond Nedberg skal ha vært en av ildsjelene som sørget for at orkesteret vokste. Han var med å danne musikkskolekorpset, noe varaordføreren mener er bærebjelken for å opprettholde musikklivet i byen.

– Vi har i disse dager en viktig debatt om musikklinja på Narvik videregående skole skal få fortsette. Byorkesterets fremtid er på mange måter avhengig av linja.

Fylkestinget skal avgjøre fremtiden for musikklinja om ti dager.