Hopp til innhold

Feil mann møtte i retten: – Har aldri opplevd lignende

Dommeren utsatte rettsaken da det ble oppdaget at det var feil mann som var innkalt som fornærmet i saken. – Slett arbeid av politiet, sier oppgitt forsvarsadvokat.

Forvirring i Alstahaug tingrett

Dommeren i Alstahaug utsatte saken som skal handle om hatefulle ytringer da hun oppdaget at politiet hadde rotet det til. Her er dommerfullmektig Tone Cecilie Høgestøl i samtale med aktørene.

Foto: John Ulvøy / Helgelands Blad

– Det er gjennomgående dårlig etterforsket. De møter i retten uten å ha kontroll på hvem som er fornærmet, uten å ha avhørt ham, uten ha kontroll på hva vitnene sier og uten å vite at de har riktig tiltalt i saken, utdyper Johansen overfor NRK.

Han er oppgitt etter at det torsdag oppstod full forvirring i rettsalen rundt forklaringen til det de trodde var den fornærmede i retten.

En mann i femtiårene stod tiltalt for hatefulle ytringer mot en ung mann i Sandnessjøen, med bakgrunn i hudfarge og etnisk opprinnelse. Plutselig tok rettsaken en svært uventet vending.

Dommeren: – Aldri opplevd før

Mannen som var innkalt forklarte nemlig gjennom tolken sin om noe helt annet enn det som stod i tiltalen. Han hadde ikke opplevd rasisme da han satt på venterommet, tvert om.

Men ifølge Helgelands Blad ble ikke fadesen oppdaget før et vitne fortalte noe helt motsatt. Han kjente heller ikke igjen den fornærmede, da han ble spurt av aktor.

Det var da det gikk opp for partene at det var noe som var veldig galt. Etter en ti minutter lang pause, valgte dommerfullmektig Tone Cecilie Høgestøl å utsette hele saken.

– Dette har jeg ikke opplevd før. De fleste straffesakene vi har går som planlagt, sier Høgestøl til NRK, og legger til at saken er returnert til politiet.

Advokat Arne Johansen

Forsvarer Arne Johansen var oppgitt da han innså at politiet ikke hadde kontroll på hvem den fornærmede i saken er.

Foto: John Ulvøy / Helgeland Blad

– Graverende

– Det mest alvorlige er at de stiller med en fornærmet i saken som ikke er fornærmede. Det er graverende i seg sjøl, sier Johansen.

Forsvarsadvokaten sier han aldri har opplevd at politiet har hatt så dårlig kontroll på en sak.

– De har en jobb å gjøre på kammereset, jeg regner med de setter inn ressurser for å avdekke hvordan dette kan ha skjært seg, sier han.

Politiet: – Opphauset kritikk

Politiadvokat Linda Rømma

Politiadvokat Linda Rømma innrømmer at det har skjedd en navneforveksling i saken, og at de ikke er helt sikker på hvem som er fornærmet. De skal nå finne ut av navneforvekslingen, og om de har navn på den som ble fornærmet i saken.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Her har det nok skjedd en navneforveksling under vår etterforskning, der en person som var vitne dessverre ble registrert i saken som fornærmet, skriver politiinspektør Linda Frønes Rømma i en e-post.

Hun mener påstanden om at politiet ikke har avhørt vitner i saken ikke stemmer. Det ble gjort på stedet når politiet rykket ut kort tid etter hendelsen.

– Det er korrekt at fornærmede ikke er avhørt, men det har sammenheng med at tiltalte i politiavhør erkjente forholdene, sier Rømma.

Hun forklarer at saken først ble oversendt tingretten som en tilståelsessak, men tiltalte endret standpunkt og nektet straffeskyld.

– Jeg synes kritikken fra advokaten er opphauset. Det er ikke god utnytting av politiressurser å etterforske videre i saker hvor den mistenkte har tilstått.