Hopp til innhold

Feelgoodfilm fra Helgelandskysten

Er du hestejente eller savner Himmelblå? Da er filmen «Til siste hinder» som er spilt inn på Helgelandskysten garantert noe for deg.

Til siste hinder

THE NEW KID IN TOWN: Til siste hinder er varm, rørende og til tider klein og pinlig. På en god måte, skriver anmelderen

Foto: Star Media Entertainment

– Både barn og mødre som satt i salen gråt og lo om hverandre, forteller regissør Anders Øvergaard om da familiefilmen åpner sideprogrammet Cinemagi under filmfestivalen i Haugesund 22. august.

I dag har «Til siste hinder» førpremiere på Colosseum i Oslo. Norgespremiere over hele landet er 26. august.

– Jeg vet ikke om avtalen er i boks, men prinsesse Märtha Louise er invitert, sammen med masse andre kjendiser, sier Anders Øvergaard til NRK.no.

23-åringen har fått en flying start på regissørkarrieren. Da han var elev på Nordland Kunst og filmskole i Kabelvåg møtte han manusforfatter Kathrine Haugen («Himmelblå»), som var gjesteforeleser. Hun fikk stor sans for regispiren og hans filmhåndverk – og leverte ham et manusutkast.

– Jeg ble svært overrasket over å bli spurt, og svarte selvsagt ja. Utrolig nok klarte vi å skaffe private investorer og bitene falt på plass, sier Øvergaard.

Spilt inn på Sømna

Tøffe hestejenter i "Til siste hinder"

Julie Nordhuus, Elise Strømberg og Marthe Vonheim får skryt av anmelderne.

Foto: Star Media Entertainment

Spillefilmen og musikkvideoen er filmet på Sømna på Helgelandskysten, flere skuespillere kommer fra Brønnøysund og Sømna og artisten Thea Brinchmann Styve (16) som synger låten «Bestevenna», kommer fra Sandnessjøen. Låten er for øvrig skrevet av Fred Endresen, som også er kjent fra Publiners.

Gode kritikker

Filmen har fått relativt god mottakelse, båe i Haugesund og i media. VG mener filmen mangler dramatikk, men skryter likevel av skuespillerne. Adresseavisen kaller filmen «proff og god» og mener filmens sterke punkter er jentene, hestene og Helgelandskysten. Anmelder Torfinn Borkhus i Filmpolitiet i NRK triller terningen til fire og skriver:

«Resultatet er en obligatorisk film for hestejentene og en severdig film for andre også. Til siste hinder er varm, rørende og til tider klein og pinlig. På en god måte. Jentene som filmen dreier seg rundt møter absolutt utfordringer, både av den ridetekniske og den personlige sorten, og de personlige problemene tar mest plass. Alt foregår i og rundt rideskolen i en vakker kystbygd.»

Ung jente flytter nordover

Filmen handler om ungjenta Ida, som blogger om fashion, tilhører den kuleste gjengen på skolen og lever for å shoppe med bestevenninnen Karoline. Hun har det topp helt til moren en dag forteller henne at de skal flytte. Og det er ikke til New York eller London, det er til et nedlagt småbruk i ei knøttlita bygd på Helgeland i Nord-Norge.

Ida hater foreldrene for å tvinge henne bort fra vennene sine, og etter én uke på bygda har ting gått fra vondt til verre. Nå hater hun ikke bare foreldrene, hun hater livet sitt. Bedre blir det ikke når moren tvinger henne til å møte noen av de innfødte. En gjeng tapere som aldri har hørt om sminke og som bruker all tiden sin på hester. For Ida er det er nå bare én ting å gjøre, og det er å stikke tilbake til byen.

Men et dramatisk møte med hesten Kehilan forandrer på alt.

Ida spilles av siddisen Julie Nordhuus, og sammen med henne utgjør Elise Strømberg, Marthe Vonheim og Hanne Øberg de fire jentene i hovedrollene. Og alle tre får skryt av anmelderne.

Spiller uanstrengt og naturlig

Til siste hinder

Vakre Sømna spiller en av hovedrollene i filmen.

Foto: Star Media Entertainment

«Jentene spiller uanstrengt og naturlig, og jeg får følelsen av å være en trettiåring midt oppi ungdommenes opp- og nedturer. Det er flest oppturer i Til siste hinder og stempelet ‘feelgoodfilm’ er fortjent», skriver Filmpolitiet.

Oppfølger på vei

Regissør Ødegaard sier det artigste med hele prosessen fra ide til film var teamjobbingen mellom glade amatører og proffe filmfolk.

– Både jeg og flere av skuespillerne var ferske. Men det var en hyggelig og lærevillig gjeng.

Han har stor sans for naturen og lyset i Nord-Norge.

– Jeg har forsøkt å tilføre litt naturmystikk og en dose magi i filmen. Og det innbyr naturen i nord til, mener han.

Oppfølgerfilmen er allerede spilt inn, men her får hestene er mindre rolle.

– He, he. Ja, jentene har blitt eldre og er blitt mer interessert i gutter, sier Øvergaard.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.