NRK Meny
Normal

Fascinert av Fantomet

I mannens egen hule er det ingen tvil om hvem som er den store helten.

Terje Karlsen

Terje Karlsen fra Ballstad i Lofoten har kjelleren full av tegneserier, for det meste Fantomet.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

- Jeg har stor sans for ideen om Fantomet; figuren som kjemper mot ondskap og urettferdighet, med egenskaper som tiltaler meg, forklarer Terje Karlsen om hvorfor han er så begeistret for seriefiguren i Bengal-jungelen.

Bugner av tegneserier

- Sånne ting som politiet og det offentlige ikke greier å rydde opp i, det greier Fantomet å rydde opp i, på sin bestemte måte, sier Fantomet-tilhengeren i Lofoten.

Terje Karlsen har rene museet i kjelleren sin hjemme på Ballstad i Lofoten, som han kaller tegneserie-hula.

Han har det aller første Fantomet som kom på norsk, i 1964. Siden den gang har bladet kommet i 1062 forskjellige utgaver, så det er ytterst få han mangler i samlingen, som rommer 1058 utgaver, sirlig ordnet og katalogisert.

HØR: Fantomets fan i Lofoten. v/Billy Jacobsen

Men der er mye mer enn Fantomet i det private seriemuseet i kjelleren til Terje Karlsen, som ellers driver rammeverksted, som er lærer og musiker, og dessuten årlig utgiver av den lokalhistoriske boka «Ballstadværingen».

Her fins Zorro, Tom og Jerry, og altså fordums Vill Vest, med Windy og Salasso, som egentlig, ifølge Karlsen, var noen gode helter disse to også, tross sin notoriske hang til whisky.

- Ja, de hjalp ofte kaptein Miki ut av vanskelige situasjoner.

Eldste klenodium i samlingen er Knoll og Tott anno 1938, og Karlsen har i årenes løp betalt atskillige tusener under oppbyggingen av samlingen.

Kjøper på auksjon

Det har også blitt lettere å få ta i de eksemplarene man mangler, etter at det begynte å komme bruktbutikker og auksjoner på internett.

- Sånn sett er samlingen min verdt en betydelig sum, men jeg tenker ikke penger sånn sett. For meg er dette først og fremst en artig hobby, og en hobby skal du jo helst ikke bli ferdig med, sier han.

- Kanskje en gang i tiden at noen av mine etterkommere ser monn i å ha samlingen. Hvem vet?