Hopp til innhold

Snøskredfare i Nord-Norge

Det er meldt om betydelig snøskredfare i store områder av Nord-Norge.

Snøskred Tronfjellet

Snøskred Tronfjellet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Norsk Folkehjelp Redningstjeneste Nord Østerdal

Snøskredfaren er betydelig flere steder i Troms, Narvik og Svartis-regionen påskeaften. I resten av landet er faren for snøskred moderat. Du kan sjekke skredfaren for hele landet på varsom.no.

– I områdene med mye snø ligger korpsene ute på hytter i fjellet. De har med seg søkeutstyr i tilfellet det skulle gå skred. På steder det ikke er mye snø, som Lofoten og i Vesterålen har korpsene hjemmevakt, sier Aimee Larsen i Røde Korps hjelpekorps.

Ifølge varsom.no skal skredfaren bli mindre i morgen.

Ustabil snø

De fleste stedene med snøskredfare er områder i høyfjellet med fersk, vindtransportert snø. Skred kan da løsne i bratte lesider og fordypninger som har blitt fylt med snø. Problemet begrenser seg ofte til leområder skapt av terrenget og kan ofte gjenkjennes på vindformasjoner i snøoverflaten og skytende sprekker når man trår på snøen med ski. Den vindtransporterte snøen stabiliserer seg imidlertid relativt hurtig, vanligvis i løpet av noen dager.

– Flakskred på grunn av fokksnø håndteres best ved å gjenkjenne og unngå områder der det finnes og vente til denne har stabilisert seg, sier varslingsleder Markus Landrø i Norges vassdrags- og energidirektorat.

I tillegg er det fare for våte skred som følge av temperaturstigning med regn eller sterk sol i Sør-Norge. Skredene er som regel små, men de kan øke betydelig i masse i store, bratte heng. De løsner som regel i brattere terreng enn 40 grader og i nærheten av klipper. På solskinnsdager er det derfor tryggest å unngå sørsider der sola står på over lang tid.

Beredskap på Bjørnfjell

I Narvik er skredfaren tre av fem, noe som regnes som betydelig. Narvik Røde Kors hjelpekorps ligger i beredskap på Bjørnfjell i tilfelle noen skulle trenge hjelp.

– Vi er seks mann her akkurat nå, og får snart opp fire til. I tillegg har vi flere som er på hytter i området rundt og kan hentes på noen få minutter, blant annet leger, sier Sander Lillevåg Eriksen, som er vaktleder på hytta.

Eriksen og de andre blir på fjellet frem til mandag. Så lenge ingen trenger å berges bruker de tiden på å trene.

– Vi trener mye på å berge folk fra skred. Alt fra søk med sondestang, sender og mottager til å få folk ned til ambulansen. I tillegg trener vi på andre ting, som å berge noen som brekker benet og må hentes ned fra fjellet, sier Eriksen.

I tillegg til å trene bruker de tiden til å skaffe penger til Røde Kors.

– Vi har en del vedtransport som vi tjener penger på. Vi kjører også noe persontransport, men da må vedkommende ha legeerklæring på at de trenger det, sier vaktlederen.

NRK/NTB