Får trolig penger tilbake for avbestilt Paris-tur

Utenriksdepartementet ikke har utstedt reiseråd for Frankrike, men mange ønsker nå å avbestille reisen til landet etter terrorhendelsene.

Morten Pedersen

VIL IKKE REISE: Kjæresteparet Morten Pedersen og Susanne Torvik vil ikke reise til Paris etter helgens terrorhandlinger. For dem har det vært avgjørende å få tilbake pengene de betalte for reisen.

Foto: Emil Indsetviken

I morgen formiddag skulle kjæresteparet Susanne Torvik og Morten Pedersen sette seg på flyet til Paris, men etter helgens terrorhandlinger er turen til den franske hovedstaden avlyst.

Selv om Utenriksdepartementet ikke har utstedt reiseråd for Frankrike ønsket ikke paret å reise til Paris.

– Man mister lysten til å reise nedover når man ser hva som skjer der, sier Morten Pedersen.

Nå har paret bestemt seg for å ikke reise til den franske hovedstaden. TV- bildene etter terrorhandlingene har gjort inntrykk.

– Man reiser til Paris for å kose seg, gå i gatene og se på ting. Man ser at det er uggen stemning der nede. Politiet går rundt med våpen i gatene og da er det kanskje like greit å holde seg hjemme.

Reiseforsikringen dekker

Paret har diskutert frem og tilbake om de vil reise eller ikke.

– Vi har diskutert det frem og tilbake og vært i dialog med flyselskapet med tanke på å få pengene tilbake. Vi var litt avhengig av å få pengene tilbake, sier Susanne Torvik.

Hvordan går det?

– Jeg får høre fra SAS i løpet av dagen, men reiseforsikringen skal dekke det om SAS ikke gjør det.

Vanskelig situasjon

Regiondirektør i Forbrukerrådet i Nordland Torgeir Øines sier det er forståelig at mange nå er skeptiske til å reise til Paris etter terrorhendelsene i helgen.

– Det er en vanskelig situasjon for både de reisende og reiseselskapene, ettersom UD ikke har advart mot å reise til Paris, sier Øines.

Torgeir Øines

SJEKK MULIGHETENE: Det kan være lurt å sjekke om reiseforsikringen kan dekke avbestillingen.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Utenriksdepartementet legger ut informasjon om offisielle reiseråd på nettsiden Landsider.no

– En avgjørende faktor er om man har bestilt pakkereise eller lagt opp reisen selv. Har man pakkereise og hvis man legger i grunn at UD ikke har advart mot å reise, så har man en avbestillingsmulighet så lenge det er mer enn 14 dager igjen til reisen. Da kan man avbestille og få mesteparten av pengene tilbake. Men hvis det er mindre enn 14 dager til reisen er det dessverre få muligheter til å få refundert pengene.

Øines råder de reisende til å ta kontakt med reiseselskapet de har bestilt turen hos.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at flyselskapene er ganske fleksible i disse dager. Og at de ofte booker om billettene. Det er ikke noe man har krav på i utgangspunktet, men det vises stor forståelse hos flyselskapene. Det kan også være lurt å sjekke reiseforsikringen sin. Noen reiseforsikringer dekker slike situasjoner.

FRANCE-ATTACKS-SECURITY

UNNTAKSTILSTAND: 129 mennesker mistet livet i terrorangrepene i Paris. Nå har myndighetene i Frankrike erklært unntakstilstand i landet.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp