NRK Meny
Normal

Far tiltalt for babyvold: – Kan ha slått seg på stellebordet

Mannen i 20-årene som er tiltalt for grov mishandling av sin egen datter, sier han ikke skjønner hvordan hun fikk skadene. – Hun kan ha slått seg på stellebordet. Det kan også ha vært moren, forklarte han i retten.

Konstituert statsadvokat Jorild Steindal

EN ALVORLIG SAK: I dag starter rettssaken mot en Salten-mann som skal ha mishandlet datteren da hun var kun noen uker gammel. – Dette er en sak som politiet og påtalemyndigheten ser veldig alvorlig på, sier konstituert statsadvokat Jorild Steindal.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Den unge faren erkjente ikke straffskyld da han i dag møtte i Salten tingrett tiltalt for for overtredelse av straffelovens paragraf 219, for å ha utøvd grov vold mot sin da nyfødte datter.

Han har ventet nesten tre år fra han ble pågrepet og siktet for babyvold, til han i dag møtte i retten.

Det var 21. oktober 2014 at politiet i Salten mottok en anmeldelse fra barnevernet på bakgrunn av mistanke om at en baby hadde blitt utsatt for vold. Barnevernet baserte sin anmeldelse på en melding fra sykehuset som hadde behandlet barnet for skader som man mente en baby ikke får av naturlige årsaker.

Flere beinbrudd

Den vesle jenta hadde da flere brukne ribbein, brudd i skinnben, lårben og bloduttredelser flere steder på kroppen, og tiltalen legger til grunn at faren ved en eller flere anledninger skal ha tatt tak i datteren og klemt, holdt, ristet eller slått henne.

– At skadene var så store var sjokkerende. Jeg lurte på hvem som kunne ha skadet ungen, sa tiltalte da forklaringen startet i dag.

Mistenker samboeren

Det unge foreldreparet ble begge pågrepet og siktet dagen etter at saken ble anmeldt. Etter hvert ble siktelsen mot moren frafalt, mens faren ble varetektsfengslet og senere tiltalt.

Han har i politiavhør sagt at heller ikke den tidligere samboeren kunne ha påført babyen skadene.

– Det angrer jeg bittert på i dag. Kanskje er det hun som har gjort det. Jeg tror ikke hun er så uskyldig som hun sier, sa han.

Ifølge tiltalte er det også mulig at barnet kunne slått seg på stellebordet, eller blitt skadd da han en gang hadde rullet halvveis over barnet en gang i senga. Samtidig innrømmet han at han kunne ha et heftig temperament og blir lett irritert.

Sår tvil om farskap

I sin forklaring sådde mannen i 20-årene tvil om farskapet til den nå tre år gamle jenta.

– Det er ikke sikkert hun er min datter. Jeg har bedt om å farskapstest, sa han.

Vil få strafferabatt

Advokat Thor Haug

– Ventetiden har vært usedvanlig lang, og først nå kommer saken opp i retten. Det sier seg selv at dette er en svært alvorlig straffesak uansett hvilket utfall den får, sier mannens forsvarer Tor Haug.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Det har gått to år og åtte måneder mellom at faren ble pågrepet og at saken kommer for retten. Både aktor Jorild Steindal og mannens forsvarer Thor Haug mener behandlingstiden er uheldig, og at det vil kunne gi strafferabatt for den tiltalte barnefaren.

– Det har tatt ekstremt lang tid. Det viktigste er imidlertid at han er helt klar på at dette har han ikke gjort. Han skjønner ikke hvordan barnet har fått disse skadene, sier Haug.

Krever erstatning

Jenta har ifølge sin bistandsadvokat Ingrid Holm Ellingsen det bra. Hun vil fremme krav om oppreisningserstatning, og antyder en øvre grense på 250.000 kroner.

– Vi får følge med på bevisførselen og justere etter hvert, sier hun