NRK Meny
Normal

Får ros for nytt bibliotek: – Bodø går mot strømmen

På 20 år er det lagt ned 355 bibliotekfilialer i Norge. I Bodø går de motsatt vei med nye Stormen bibliotek og litteraturhus. – Bodø går mot strømmen, sier lederen i Norsk bibliotekforening.

Se NRKs musikkvideo med lisa Stokke til Stormen bibliotek.

MUSIKKVIDEO TIL STORMEN: Lisa Stokke oppfordrer barn til å fantasere gjennom litteratur gjennom denne norske versjonen av A Piece of sky. FOTO: NRK

– Vi skal være mye mer enn et bibliotek. Bøkene er fortsatt grunnmuren, men målet er å bli Bodøs nye møteplass. Byen trenger et allhus hvor folk kan møtes, sier ny biblioteksjef Trud Berg ved Stormen bibliotek i Bodø.

Det nye praktbygget midt i sentrum med panoramautsikt mot Bodø havn har til sammen 118 rom skal fylles med innhold.

– I tillegg til biblioteket har vi et ansvar for visuell kunst og scenekunst. Vi får etter hvert en bra kafe her, og arkitekturen og bygget har i seg selv er en verdi, mener Berg.

Armod og nedlegging

Slik er ikke situasjonen i alle norske byer og bygder. Folkebibliotekene skal møte en ny, digital hverdag med forhåpentligvis unge, nysgjerrige mennesker, men de får stadig vanskeligere kår.

Siden 1995 og fram til i dag har 355 bibliotekfilialer blitt lagt ned – det tilsvarer 30 prosent, ifølge tall fra Norsk bibliotekforening.

(artikkelen fortsetter under)

Biblioteksjef TRUD BERG i Stormen

GLAD OG STOLT: Ifølge biblioteksjef Trud Berg er det vel knapt noen i Norge som fortjente nytt bibliotek mer enn Bodøs befolkning. – Det gamle biblioteket var for lite allerede da det ble åpnet, sier hun.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– I Norge bruker vi i dag under en tredel av våre danske naboer per innbygger på bibliotek, og har en klar jumboplass i Norden. Det er skandaløst, sier leder av Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide til NRK.

Hun tror situasjonen har sammenheng med armoden i norske kommuner – som har ansvaret for biblotekene.

– Flere norske kommuner havner på Robek-lista, og det blir lagt ned flere bibliotekfilialer enn noen gang. Så lenge bibliotekene plottes inn på posten for kos og hygge taper vi i kampen mot bestemor. Ingen dør om det ikke finnes et bibliotek i kommunen, sier leder av Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide til NRK.

Derfor er hun ekstra glad over det hun nå ser i Bodø.

– Bodø satser, og det gir et tydelig signal om at bibliotek er viktig. Over alt ser vi at biblioteker er den mest populære og brukte kommunale tjenesten. Det er den eneste møteplassen som fortsatt er gratis. Stormen bibliotek vil gi Bodø et skikkelig «boost», sier hun.

Også Kulturdepartementet er bekymret for konsekvensene av at folkebibliotekene har vært lokale budsjettapere de siste ti årene.

Leder av Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide

– Kommunalt eide bibliotek har hatt en negativ utvikling, sier leder av Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide.

Aslak Sira Myhre

Direktør Aslak Sira Myhre for Nasjonalbiblioteket tror på en lys framtid for bibliotekene.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

– For det første er bibliotekene åpenbart systematisk underfinansiert og nedprioritert. Utvalget oppfatter situasjonen som bekymringsfull, gitt den kjerneoppgaven folkebibliotekene har som kulturell og kompetansegivende møteplass og kunnskaps- og kulturformidler for hele befolkningen, skriver departementet.

Får mer penger

Direktør Aslak Sira Myhre for Nasjonalbiblioteket er enig i at folkebibliotekene ikke har vært tilstrekkelig satset på de siste årene, men avviser at framtiden for norske folkebibliotek er svart.

– I Kulturutredningen blir det understreket at folkebibliotekene nå står for tur. Endringen i biblioteksloven understreker bibliotekets viktighet også i framtida, og i statsbudsjettet er posten for utviklingsmidler for folkebibliotekene økt fra 16 til 48 millioner kroner på to år. Det er et sterkt signal, sier Aslak Sira Myhre til NRK.

I tillegg til Bodøs nye storstue er det flere steder som har satset på bibliotekene.

– Nye Deichmanske bibliotek i Oslo er et eksempel på en storsatsing, men både Stavanger, Bergen, Tønsberg, Drammen og Tromsø, for å ta noen eksempler, har investert i utvikling av biblioteksbygg de siste årene.

Han er spesielt fornøyd med at biblioteket er adskilt i et eget bygg i Stormen.

– Det ligger mye god bibliotektenkning i dette bygget. Beliggenheten, adskillelsen fra resten av kulturhuset og de mange bruksområdene for rommene i huset virker gjennomtenkt og vil kunne huse den variasjonen av aktivitet som et moderne bybibliotek må inneholde, sier direktøren.

– Vær tålmodig

Nå gjenstår den store jobben med å fylle lokalene med innhold til glede for Bodøs befolkning.

– Det vil ta tid, og Bodø befolkning må ha tålmodighet. Bygget er i hvert fall et fantastisk utgangspunkt. Jeg ønsker dem lykke til, sier direktør Aslak Sira Myhre i Nasjonalbiblioteket.

Ny musikkvideo

Lisa Stokke i musikkvideo til Stormen-åpning

Lørdag sender NRK1 åpningsshowet på TV, og NRK har fått drahjelp fra artisten Lisa Stokke til å vise fram det nye biblioteket for publikum.

Foto: NRK

Lørdag sender NRK1 åpningsshowet på TV, og NRK har fått drahjelp fra artisten Lisa Stokke til å vise fram det nye biblioteket for publikum.

– Stormen er et hus også for de yngste kulturbrukerne, og det ville vi få med i tv-sendingen. Musikkvideoen fra biblioteket er med på å understreke dette. Det er barna som er Stormens framtidige brukere, sier prosjektleder Kerstin Asplund i NRKs kulturavdeling.

Regissør Johan Osuldsen har også skrevet den norske teksten til Michel Legrands sang: A Piece of sky.

  • Se musikkvideoen øverst i saken

– Jeg visste at Lisa Stokke hadde spilt inn den engelske versjonen med KORK for noen år siden, og tenkte at Stokke som oppfordrer barn til å fantasere gjennom litteratur, ville bli et sjarmerende og storslagent nummer fra biblioteket. Lisas musikalstjerneformidling og drømmende barneøyne skaper sammen med to ballettdansere, en magisk og «larger than life»- stemning fra det spektakulære rommet med de enorme vinduene mot havet, sier Osuldsen.

Etter tre hektiske år med bygging står det nye kulturhuset i Bodø ferdig. 1,2 milliarder kroner har det kostet, og nå skal det feires.

Etter tre hektiske år med bygging står det nye kulturhuset i Bodø ferdig. 1,2 milliarder kroner har det kostet, og nå skal det feires.