Marie Blokhus om Hamlet-rolle: – Shit, tenk at jeg får lov til å gjøre dette

Marie Blokhus høster for tiden strålende kritikker for sin rolletolkning i Hamlet. Selv er Blokhus takknemlig for å ha blitt tilbudt det hun anser som en drømmerolle og sier hun overlever travle dager ved hjelp av en fryser full av torsketunger.

Marie Blokhus

TRAVEL HØST: Marie Blokhus fra Bodø er for tiden aktuell med både oppsetningen av stykket Hamlet og komiserien 'Side om side' på NRK.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Sist uke var det premiere på Det Norske Teaterets oppsetning av det over 400 år gamle stykket Hamlet. Der spiller Marie Blokhus fra Tverlandet i Bodø rollen som prinsen Hamlet, noe hun får strålende kritikker for.

– Jeg er veldig lykkelig nå, sier en sliten, men fornøyd Marie Blokhus til NRK.

I høst er hun både aktuell med sesong 2 av NRK-serien «Side om Side» som går på NRK1 på lørdager og William Shakespeares tragedie Hamlet.

– Det går litt i ett, men jeg ser på meg selv som veldig privilegert som får jobbe med så mange forskjellige prosjekter.

Brukte mye tid på å sette seg inn i rollen

Hamlet hadde premiere 10.oktober og har fått gode kritikker. Særlig trekkes Blokhus rolletolkning fram. NRKs anmelder mener hun «løser oppgaven sin på en strålende måte» og «dette er rett og slett en sterk prestasjon»

Blokhus forteller hun brukte mye tid på å forberede seg på rollen.

– Jeg har brukt rundt ett år på å sette meg inn i rollen og på å reflektere rundt problemstillingene som tas opp i stykket.

I Hamlet tematiseres dystre emner som død og hevn.

– Stykket handler mye om refleksjoner rundt døden. Hva det betyr å dø, hva det betyr å drepe og hva som skjer med oss etter døden, sier Blokhus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vidar Magnussen og Marie Blokhus i "Side om side"

SIDE OM SIDE: Marie Blokhus er for tiden å se i TV-serien 'Side om side', der hun blant annet spiller mot Vidar Magnussen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Spiller mannlig karakter

Skuespilleren anser rollen som prinsen i Hamlet som en drømmerolle.

– Jeg sa ja med én gang jeg fikk telefonen fra teatersjefen. Avogtil må jeg klype meg i armen og si til meg selv «shit, tenk at jeg får lov til å stå her oppe og gjøre dette».

Stykket er gjendiktet av Edvard Hoem og Peer Perez Øian har regi. I denne versjonen av Hamlet har flere av karakterene «skiftet kjønn».

Blokhus spiller en karakter som egentlig er en mannsrolle, mens hennes ektemann Frank Kjosås, spiller Ophelia.

– Det går veldig fint. De temaene som tas opp i stykket er så universelle at det ikke spiller noen rolle om karakterene har «innovertiss» eller «utovertiss».

Overlever på torsketunger

For tiden selger Hamlet godt, noe som betyr at Blokhus langt ifra vil bli arbeidsledig med det første.

– Jeg er veldig glad for at jeg får lov til å jobbe med så mange ulike prosjekter, men det hender jeg blir litt kjørt. Heldigvis har jeg en snill mamma som sender meg masse torsketunger slik at jeg får i meg masse omega 3 fra nord. Det kommer godt med.

Hamlet

DYSTERT: I Hamlet tematiseres blant annet menneskets forhold til død og hevn.

Foto: Dag Jenssen/Det Norske Teatret