NRK Meny
Normal

Far og to sønner tiltalt for overgrep mot fire mindreårige søstre

En helgelending i 50-årene og hans to sønner er tiltalt for overgrep mot i alt fire mindreårige søstre.

retten_050917

Rettssaken startet for Alstahaug tingrett tirsdag 05. september.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

I alt fem bistandsadvokater, seks forsvarere og to aktorer vil være i aksjon i Alstahaug når den omfattende straffesaken mot en mann i 50-årene og hans to sønner starter i dag.

Retten ble satt klokken 09:05 tirsdag morgen. Den hovedtiltale faren erklærer ikke straffskyld etter tiltalen.

De to sønnene erklærer seg ikke skyldig i overgrep på søsken, men den ene erklærer seg skyldig i å ha vært i besittelse av fremstillinger som seksualiserer barn.

For lukket rett

De fornærmede er mannens datter og de to brødrenes søstre. Overgrepene skal ha skjedd i perioden 1980 til 2017. Av hensyn til de fornærmede vil hele eller deler av saken gå for lukket rett, opplyser aktor statsadvokat Erik Thronæs.

Alstahaug050917

Aktor i saken, statsadvokat Erik Thronæs.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Det er snakk om seksuelle overgrep innad i en familie. I tillegg er det snakk om påstått fysisk og psykisk mishandling, slik at man frykter at det kan være vanskelig å gi en forklaring dersom det skal være veldig mange andre til stede enn dem som er aktører i saken, sier han til NRK.

Nekter straffskyld

En av forsvarerne for den tiltalte faren, Christian Wiig, forteller til NRK at mannen nekter straffskyld, men ønsker ikke å uttale seg ytterligere i forkant av rettssaken.

Faren er også tiltalt for fysisk og psykisk mishandling av familien, derfor har de to tiltalte sønnene som begge er i 20-årene, status som både fornærmet og tiltalte i saken, forteller Thronæs.

– De to er tiltalt for påstått seksuell omgang med søsken, og for å ha vært i besittelse av overgrepsmateriale.

ALSTAHAUG TINGRETT

ALSTAHAUG TINGRETT: I dag starter rettssaken mot en mann i 50-årene fra Helgeland og hans to sønner som alle er tiltalt for seksuelle overgrep mot mindreårige.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Krevende sak

Sigrun Dybvad er en av bistandsadvokatene for de i alt fire søstrene som skal ha blitt mishandlet siden 1980-tallet, og mener saken er svært krevende for alle impliserte.

– Jeg vurderer denne saken som er tung og belastende både for de fornærmede og de tiltalte. Det oppleves tungt og vanskelig, samtidig som det kan være en lettelse å få det overstått. Det er min oppgave å skåne dem så godt som mulig og ivareta deres rettslige interesser gjennom hele prosessen og for framtiden, sier Dypvad.

Det er satt av seks uker til den omfattende saken.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.