NRK Meny
Normal

Far og sønn overlevde forlis: – Minuttene blir lange når du venter i kaldt vann

Sjarkfisker Dagfinn Eriksen og sønnen Arne var i dag tilbake på stedet der de ble reddet av redningsskøyta i siste liten.

I dag var fiskerne Dagfinn og Arne Eriksen tilbake ombord i redningsskøyta som i går kveld trolig reddet livene deres i en dramatisk redningsaksjon.

Dagfinn Eriksen og sønnen Arne Eriksen ble berget da sjarken deres forliste onsdag kveld. I dag var de på ulykkesstedet sammen med redningsskøyta.

Far og sønn ble onsdag kveld berget opp av havet etter at båten deres gikk på en skjær og forliste utenfor Svolvær. Torsdag formiddag var fiskerne fra Kvæfjord tilbake på ulykkesstedet sammen med mannskapet på redningsskøyta.

– Det var en lettelse å se redningsskøyta var på vei til oss. Jeg tenkte nå er vi i sikkerhet og snart er vi berget, forteller Dagfinn Eriksen.

Eriksen og sønnen Arne hadde vært på lofotfiske sammen i en uke og hadde akkurat levert all lasten på fiskemottak før det dramatiske forliset onsdag kveld.

– Vi ble liggende i vannet i 7–8 minutter før vi ble berget. Det føltes mye lenger i det kalde vannet, sier Eriksen til NRK.

Havari ved Osan utenfor Svolvær

Her er sjarken i ferd med å synke når mannskapet på redningsskøyta ankommer.

Foto: Redningsselskapet

– Sank mer og mer i vannet

For den yngste fiskeren ble det imidlertid mer dramatisk å vente på at redninga skulle komme. På et tidspunkt hadde han halve kroppen dekket av vann.

– Jeg ble tyngre og tyngre etter hvert og sank jeg mer og mer i vannet etter hvert som minuttene gikk. Det eneste jeg tenkte var at jeg håper redningsskøyta ikke er langt unna, sier Arne Eriksen.

For far og sønn ble mannskapet på «Sundt Flyer» redningen, de var nemlig på et dykkeroppdrag på hurtigruten «Nord- Norge» som hadde fått tau i baugpropellen da de i 19.30-tiden fikk melding om at en 34 fots sjark hadde forlist ved innløpet til Osan og tok inn vann.

– Hjelpen kom veldig raskt. Vi kan ikke ha vært lenge i vannet før redningsskøyta plukket oss opp, forteller Arne Eriksen.

– De har hatt flaks

Skipper ombord på redningsskøyta Jørn Arve Pedersen

Skipper om bord på redningsskøyta, Jørn Arve Pedersen sier far og sønn hadde flaks.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Jørn Arve Pedersen er skipper om bord på redningsskøyta, han er ikke i tvil om at fiskerne har hatt flaks.

– Båten har gått ned under beina på dem. De prøvde å manøvrere båten opp mot skjæret for å kunne hoppe i land. De havnet i sjøen og blitt våte og kalde. Hadde de blitt liggende lenge ville situasjonen kunne tildratt seg, sier Pedersen.

Det er VM i skreifiske i helga, og det merkes godt i Redningsselskapet.

– Vi har hatt 30 oppdrag bare den siste uka. Vi kjører nesten dagen lang med oppdrag. Det er mange dykker- og slepeoppdrag.

Kunne ikke redde sjarken

Det som kunne ha endt opp som en fatal ulykke for far og sønn endte heller med en lykkelig slutt. Kvelden tilbrakte de hos Redningsselskapets stasjon på Svolvær.

– Der det er hjerterom er det husrom, vi tok dem med oss til stasjonen hvor de fikk mat og varme klær. Det virker som de er fornøyde, sier Pedersen.

Men sjarken til de to fiskerne kunne ikke berges. Den ligger nå ti meter ned i havdypet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.