Hopp til innhold

Får ny matte-sjanse, men for sent for Malin

Malin Fjelldal Ingebrigtsen fikk tre i matte, og måtte gi opp lærerstudiet. Nå innrømmer fem studiesteder formelle feil ved forkurseksamen, og tilbyr samtlige studenter som strøk i matte en ny sjanse. – For sent for meg, sier hun.

Malin Fjelldal Ingebrigtsen Brønnøysund

– Det er veldig surt når du er supergira på å bli lærer, og så skal en treer i matte legge drømmen i grus, sier Malin Fjelldal Ingenrigtsen, som nå har begynt å studere samfunnsfag. – Det erikke optimalt, når det er lærerutdanning jeg skulle gått på, sier hun.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Jeg er egentlig ikke så overrasket at studiestedene nå snur, og gir studentene en ny sjanse til å komme inn på lærerutdanningen. Noe må de gjøre med nær 700 ledige studieplasser på lærerutdanningen, sier Malin Fjelldal Ingebrigtsen fra Brønnøysund.

Hun fikk karakteren tre, og besto dermed ikke eksamen i forkurset i matematikk ved NTNU. Her var strykprosenten 85 prosent, mens 90 prosent strøk ved Nord Universitet. På landsbasis var strykprosenten 75.

– Jeg tror realitetene har begynt å synke inn både ved studiestedene og hos myndighetene. De gikk jo hardt ut da de kategorisk slo fast at studentene ikke ville få en ny sjanse uansett, sier Malin Fjelldal Ingebrigtsen.

Så langt er det fem studiesteder som har innrømmet formelle feil ved forkurseksamen, og alle studentene får en ny sjanse, skriver nettstedet Khrono. På høgskolene Hedmark, Oslo og Akershus og Sørøst-Norge, samt universitetene Nord og i Tromsø blir det ny eksamen 7. september. De som består kan begynne på lærerutdanningen denne høsten.

Tar bakveien inn i læreryrket

Silje Amalie Aasvik

For Silje Amalie Aasvik var drømmen å bli lærer. Nå er den lagt på is.

Foto: Privat

– For meg kommer den beskjeden for sent. Jeg har begynt på årsstudium i samfunnsfag og sikter mot en master. Deretter bygger jeg på med praktisk Praktisk-pedagogisk utdanning og går inn i læreryrket bakveien, sier hun til NRK.

Student Silje Amalie Aasvik ved Nord universitet er glad for at studentene får en ny sjanse.

– Men for meg er det trolig for sent. Jeg har begynt på et annet studium. Jeg får telle litt på knappene, sier hun til NRK.

Lærerne: – En farse

Fylkesleder Bjørnulf Schanche i Skolenes landsforbund er bekymret for at norsk skole med de nye karakterkravene går glipp av mange gode, framtidige lærere, men han forstår Silje og Malin godt.

– Det er bra at folk tar til vett når regjeringen ikke klarer det. Her har man tydeligvis klart å drepe motivasjonen mange unge mennnesker har til å bli lærere. Hele saken begynner å bli en farse, sier han til NRK.

La seg flat

Studenter ved Nord universitet var rasende over dårlig gjennomføring av både forkurs i matematikk og eksamen i sommer. Rektor Bjørn Olsen la seg flat og beklaget overfor studentene.

Ved Nord universitet ble det gitt medhold på klage på formelle feil for alle tre eksamensstedene (Levanger, Bodø og Nesna).

– Klagene gikk både på avvikling, innhold, omfang og nivå på eksamen. Da det ble fattet beslutning om å gi medhold i disse klagene, ble vi enig om å gi alle en ny sjanse, sier dekan Nils Ole Nilssen på lærerutsdanningen ved Nord Universitet til NRK.

Studentene må melde seg opp til ny eksamen innen 2. september, og studentene vil få tilbud om et nytt forbredende kurs.