Hopp til innhold

Får likevel være nordlendinger:– Jeg hadde egentlig mista litt troa

Vippepartiet Kristelig Folkeparti støtter Bindal kommune dersom de søker reversering av tvangssammenslåingsvedtaket. Innbyggerne hadde nesten mistet håpet.

Bindalingene slipper unna Trøndelag

I dag er bindalingene ekstra glade når de kommer innom Anette Vikestads frisørsalong.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Tidligere i dag ble det kjent at Bindal får bestå som egen kommune dersom kommunen søker om reversering av tvangssammenslåingsvedtaket.

Anette Vikestad er frisør i Bindal, og hun ble veldig glad da hun hørte nyheten på radioen i dag.

– Jeg hadde egentlig mistet litt troa, men jeg håpet selvfølgelig.

Glad for å forbli nordlending

Greta Helstad har alltid vært nordlending, og gir ikke opp troa på Bindal som selvstendig kommune. I dag er hun ekstra glad.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Vikestad forventer mange glade bindalinger i salongen sin i tiden fremover, og Greta Helstad er en av dem. Hun ga aldri opp håpet.

– Vi har bestandig vært nordlendinger, sier hun og viser frem tatoveringen hun har på armen. "Bodø/Glimt for evig"

Bindals ordfører Britt Helstad fra arbeiderpartiet forteller at nå arbeides det med å få til en rådgivende folkeavstemning.

– Det er dette bindalingene har ønsket.

Arbeiderpartiet og senterpartiet fikk rundt 70 prosent av stemmene i kommunestyrevalget i 2015 og i stortingsvalget tidligere i år.

– Det er ene og alene fordi bindalingene ønsker at vi skal bestå som egen kommune, sier Helstad.

Også i Leka kommune er folket ekstra glade i dag.

Ordfører i Leka kommune, Per Helge Johansen forteller at han heiser flagget i dag.

Skal lytte til folket

Britt Helstad sier kommunen skal ha ei rådgivende folkeavstemning i forbindelsen med å søke reversering. Dette er en gladnyhet for bindalingene som ikke ønsker tvangssammenslåing med kommunene Leka, Vikna og Nærøy.

En rådgivende folkeavstemning betyr at folket får stemme, men at avgjørelsen blir ikke tatt av folket alene.

– Kommunestyret skal ha den besluttende myndigheten, men vi skal høre på folket. Signalene er jo det at folk er ganske klare på at det er reversering de ønsker, sier Helstad.

Hun forteller at folkeavstemninga holdes for å imøtekomme de som er misfornøyde på grunn av mangel på avstemminga.

– Det er utrolig mange som setter pris på dette.

Britt Helstad

Ordfører Britt Helstad ble overrasket da hun fikk beskjeden tidligere i dag. – Det er dette bindalingene har ønsket. Det har vært mye hilsener, og jeg har hørt snakk om at folk har sendt blomster. Det er utrolig mange som setter pris på dette.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Kan bety problemer

Dersom kommunen ender opp alene kan det by på økonomiske problemer. Britt Helstad lurer på hvordan regjeringen skal løse dette.

– Hvis de først skal åpne opp for reversering, må de også tenke på hvordan disse kommunene skal overleve økonomisk.

Hvordan tenker Stortinget og regjeringen fremover? Kommer småkommunene til å få mer støtte? Helstad synes det hele er litt betenkelig.

Fraksjonsleder for kommunal- og forvaltningskomiteen Kari Kjønaas Kjos fra Frp, forteller at vedtakene om hvordan kommunene skal rigges økonomisk ligger fast.

Kari Kjønnaas Kjos

Kari K. Kjos sier småkommunene kommer til å få problemer med å tilby riktig kompetanse til innbyggerne dersom de ikke slår seg sammen med andre kommuner.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Derfor er det mange andre små kommuner har ønsket sammenslåing. Særlig mindre kommuner jobber fortsatt med å slå seg sammen fordi de ser at det er helt nødvendig for dem, sier Kjos.

Hun tror Bindal også vil oppdage at det er det som er det beste for innbyggerne i kommunen.

– Hvis jeg var Bindal ville jeg tatt en skikkelig runde på det. Hva ønsker vi egentlig? Å være den bitte lille kommunen alene, eller ønsker vi å utvikle oss og gi innbyggerne muligheter?

Dersom Bindal gjennomfører folkeavstemningen, er det aller viktigste at folket får nok informasjon om hva reverseringen innebærer.

– Jeg tror at hvis den folkeavstemningen skal bli skikkelig reel så må kommunen være ærlig på hvilke utfordringer kommunen vil få dersom de blir stående alene som så liten.

Kjos trekker frem blant annet barnevern, sykdom, rus og eldreomsorg som eksempler, og forteller at dette er kompetanse de små kommunene ikke vil ha mulighet til å følge opp i fremtiden dersom de ikke slår seg sammen.

Fra 1. mai toget i Bindal

Bindalingene er tydelige på at de ikke ønsker kommunesammenslåing. Kari K. Kjos tror de kommer til å se seg nødt til det til slutt.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK