NRK Meny
Normal

Får kritikk fra Havarikommisjonen etter dødsulykke

Statens Havarikommisjon for sjøfart retter sterk kritikk mot Torghatten Nord etter at en 41 år gammel mann omkom på bilfergen «Røst» i fjor.

En mann omkom da han falt ned fra masta på ferja MS Røst i Svolvær i Nordland lørdag kveld.

41 år gamle Ulf Andre Dahlberg fra Kabelvåg omkom da han falt ned fra masta på ferja «Røst» 18. mai i fjor.

I dag legger Havarikommisjonen for sjøfart frem sin rapport etter dødsulykka på bilfergen MS «Røst» 18.mai i fjor. NRK har fått tilgang på den foreløpige havarirapporten hvor det rettes krass kritikk mot rederiet Torghatten Nord.

Den foreløpige rapporten konkluderer blant annet med at rederiet i utgangspunktet hadde et godt sikkerhetssystem, men på ulykkestidspunktet forelå ikke risikovurdering for MF «Røst» i nytt samband og tilhørende farvannsbeskrivelse.

Driftsdirektør Erik Olsen og resten av Torghatten Nord er fortsatt preget, snart ett år etter dødsulykken ved Skrova fyr i Lofoten.

– Det er klart det var tragisk. Vi skulle vært ulykken foruten. Det var tungt for alle, og vi tenker først og fremst på hans pårørende og hans kolleger, sier driftsdirektør i Torghatten Nord, Erik Olsen til NRK.

Skulle sjekke klaringen

Erik Olsen

Erik Olsen sier rederiet har hatt flere gjennomganger etter ulykka.

Foto: Privat

Det var 41 år gamle Ulf Andre Dahlberg fra Kabelvåg omkom i ulykka. Sjokkerte kolleger ble vitne til at styrmannen plutselig falt ned fra båtmasta og døde.

Ferga var nylig satt inn i det nye sambandet, og styrmannen skulle sjekke om ferga kunne passere trygt under høyspentledningen som går mellom fastlandet og øya Skrova.

Han tok meg seg ei fiskestang opp i masta, spente seg fast i sikkerhetssele og startet målearbeidet.

Fiskestanga kom i berøring med luftspennet, og til tross for at mannen var sikret med sele, falt sjømannen åtte-ti meter ned på ståldekket. Kollegene kom til og forsøkte å gi livreddende førstehjelp, men forgjeves.

– Gjort flere endringer

41-åringen ble erklært død da helsepersonell kom om bord i båten.

– Vi nærmer oss 18. mai og det blir nok en tung dag for mange, uten tvil, sier Olsen.

Torghatten Nord får i den foreløpige rapporten kritikk på sju punkter. Ett av punktene er at rederiet ikke involverte kraftselskapet, og målingen derfor ble gjort med spenningen på.

Mann falt ned fra båtmast på MF Røst

Fra denne båtmasten falt mannen ned på dekk og døde.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Hvilke umiddelbare konsekvenser fikk ulykken for rederiet?

– Etter alle uhell og ulykker har vi gjennomganger for å se om det er ting vi kan gjøre annerledes og forbedre for å hindre at slike ting skjer igjen. Vi har hatt en slik gjennomgang, og sett på flere aspekter. Her har vi endret på endel, sier Olsen.

Har sett på rutinene

Rederiet har også ventet på rapporten fra Havarikommisjonen for å se om det er ytterligere informasjon de trenger for å kunne ta tak i problemer.

– Hvilke konkrete grep har dere gjort?

– Først og fremst var dette en hendelse som skjedde da vi prøvde å fase inn et nytt fartøy i et nytt samband. Vi har sett på rutinene rundt dette.

Også Kystverket og Kartverket får kritikk i den foreløpige rapporten. Den endelige havarirapporten blir lagt fram senere i dag.