Norske produsenter får ikke selge fisken i Russland

Tre norske fiskeprodusenter får ikke lenger selge produktene sine til Russland. Russiske myndigheter mener det er påvist listeriabakterier i fisken. – Det er helt feil, mener de norske produsentene.

Norsk laks ved supermarked i Lisboa i Portugal

Egil Kristoffersen og Sønner AS i Straumsjøen i Nordland og to andre selskap blir beskyldt for å ha listeriabakterier i fisken de produserer.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Egil Kristoffersen og Sønner AS i Straumsjøen i Nordland og to andre selskap blir beskyldt for å ha listeriabakterier i fisken de produserer.

Den russiske boikotten kommer etter striden om tråleren «Sapfir II», som nylig ble oppbrakt av den norske kystvakta i fiskevernsonen ved Svalbard. Det skriver nettavisa Barnetsobserver.

Daglig leder i Egil Kristoffersen og Sønner AS, Eva Kristoffersen, er overrasket over årsaken til at de ikke får selge fisk til Russland.

– Det er første gang jeg hører at det er listeria som er problemet, og det har vi ikke fått bekreftet fra offisielt hold ennå. Vi tar prøver hver uke som vi skal, og vi har ikke hatt noen påvisning av listeria i hele høst, sier hun.

Russland antydet fiskeboikott

Norsk kystvakt arresterte den russiske tråleren i slutten av september i år, etter at mannskapet ble tatt på fersken i å dumpe fisk over bord i fiskevernsonen rundt Svalbard. Tråleren ble tauet til Tromsø og fikk en bot på 450.000 kroner.

Saken skapte store oppslag i russisk media, og det russiske utenriksdepartementet leverte en offisiell protest til Norges ambassadør i landet.

Sjef for informasjonsenheten i det russiske fiskerikomiteen, Aleksandr Saveliev, antydet at det kunne komme reaksjoner fra russisk side hvis norsk kystvakt fortsatte med lignende arrestasjoner.

– Russland har mange muligheter til å sørge for rettferdighet i denne saken. For eksempel er Russland et av de største markedene for norsk fisk, sa Saveliev.

– Et vanskelig marked

Video Russland vil ikke kjøpe laks

VIDEO: Russland vil ikke lengre kjøpe laks fra tre norske lakseprodusenter.

Eva Kristoffersen føler seg maktesløs ovenfor russiske myndigheter.

– Selv om vi fører beviser for at vi ikke har listeria, så påstår jo de at de finner noe annet. Det er en del ledd her som vi ikke har kontroll på, sier hun.

Stort marked

Russland importerte norsk sjømat for 625 millioner euro i 2010, ifølge nettstedet Barents Observer. Spesielt norsk laks, ørret og lodde er populært på russiske middagsbord.