Norske produsenter får ikke selge fisken i Russland

Tre norske fiskeprodusenter får ikke lenger selge produktene sine til Russland. Russiske myndigheter mener det er påvist listeriabakterier i fisken. – Det er helt feil, mener de norske produsentene.

Norsk laks ved supermarked i Lisboa i Portugal

Egil Kristoffersen og Sønner AS i Straumsjøen i Nordland og to andre selskap blir beskyldt for å ha listeriabakterier i fisken de produserer.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Egil Kristoffersen og Sønner AS i Straumsjøen i Nordland og to andre selskap blir beskyldt for å ha listeriabakterier i fisken de produserer.

Den russiske boikotten kommer etter striden om tråleren «Sapfir II», som nylig ble oppbrakt av den norske kystvakta i fiskevernsonen ved Svalbard. Det skriver nettavisa Barnetsobserver.

Daglig leder i Egil Kristoffersen og Sønner AS, Eva Kristoffersen, er overrasket over årsaken til at de ikke får selge fisk til Russland.

– Det er første gang jeg hører at det er listeria som er problemet, og det har vi ikke fått bekreftet fra offisielt hold ennå. Vi tar prøver hver uke som vi skal, og vi har ikke hatt noen påvisning av listeria i hele høst, sier hun.

Russland antydet fiskeboikott

Norsk kystvakt arresterte den russiske tråleren i slutten av september i år, etter at mannskapet ble tatt på fersken i å dumpe fisk over bord i fiskevernsonen rundt Svalbard. Tråleren ble tauet til Tromsø og fikk en bot på 450.000 kroner.

Saken skapte store oppslag i russisk media, og det russiske utenriksdepartementet leverte en offisiell protest til Norges ambassadør i landet.

Sjef for informasjonsenheten i det russiske fiskerikomiteen, Aleksandr Saveliev, antydet at det kunne komme reaksjoner fra russisk side hvis norsk kystvakt fortsatte med lignende arrestasjoner.

– Russland har mange muligheter til å sørge for rettferdighet i denne saken. For eksempel er Russland et av de største markedene for norsk fisk, sa Saveliev.

– Et vanskelig marked

Video Russland vil ikke kjøpe laks

VIDEO: Russland vil ikke lengre kjøpe laks fra tre norske lakseprodusenter.

Eva Kristoffersen føler seg maktesløs ovenfor russiske myndigheter.

– Selv om vi fører beviser for at vi ikke har listeria, så påstår jo de at de finner noe annet. Det er en del ledd her som vi ikke har kontroll på, sier hun.

Stort marked

Russland importerte norsk sjømat for 625 millioner euro i 2010, ifølge nettstedet Barents Observer. Spesielt norsk laks, ørret og lodde er populært på russiske middagsbord.

Regionale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark.

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

 • Utydelig avgjørelse

  Fylkesordfører Runar Sjåstad fra Arbeiderpartiet mener avgjørelsen om å endre Nord-Norge til to regioner ikke er gjennomtenkt. – Man kan ikke bare vedta å slå sammen tre fylker til to, og si at resten får dere ordne selv, sier han.

 • – Regionreformen et overgrep

  De to toppkandidatene til Nordland og Troms senterparti, Willfred Nordlund og Sandra Borch, mener regionreformen er et overgrep ovenfor folk og regionale folkevalgte. Borch sier at de viser null respekt for de rundene som har vært gjort i nord. – Det verste er at reformen er enda mer uklar enn det den var, sier hun.

 • Kulturpenger til nyere kulturminner

  Nå kan du søke om penger til skjøtsel, skilting og tilrettelegging av nyere tids kulturminner, skriver fylkeskommunen på sine nettsider. Du kan søke om inntil 40 000 kroner. Søknadsfrist er 15. mars.

 • Siste dag med operasjonssentral

  Politiets operasjonssentral i Hammerfest hadde i dag sin siste dag, skriver ifinnmark. Nå overtar operasjonssentralen i Kirkenes ansvaret for hele Finnmark. Ingen av de ni ansatte på avdelingen har måttet slutte, men tre flytter over til Kirkenes.

Starter klokken 18:45
Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.