Det er, tro det eller ei, ingen selvfølge å få servert fersk fisk i fiskens eldorado, Lofoten. For de fleste restauranter i Lofoten serverer nemlig frossenfisk. Og årsaken er er at de rett og slett ikke får tak i fersk fisk.
Fra Tromsø
Daglig leder på Fiskekrogen i Henningsvær, Otto Asheim, bruker store ressurser på å få tak i fersk fisk.
- Det er veldig vanskelig, men hvis man er villig til å kjøre noen mil så går det. Men fler enn en gang har det skjedd at jeg har fått sendt fisk med hurtigruta fra Tromsø, sier Asheim.
- Umulig å vite
For selv om en ekte lofottorsk er født i Henningsvær er den ikke like lett å få tak i. En av dem som kun satser på frossen fisk er restaurant Kjøkkenet på Anker brygge i Svolvær.
- Når man setter menyen må man vite at man får tak i råvarene. Og du vet aldri om du får tak i fersk fisk, sier daglig leder Allis Olufsen.
- Har ikke ord
Kokk Frode Aga er kjent fra TV programmet kokkekamp. Han driver restauranten Hallingstuene på Geilo. Han har ikke problemer med å få tak i fersk fisk.
- At de ikke får tak i fersk fisk i Lofoten som ligger midt i smørøyet? Jeg har ikke ord, sier Aga.
Selv om flere restauranter i Svolvær nå satser på fersk fisk, har de fleste restaurantene i Lofoten også frossen fisk på menyen. Fiskekrogen i Henningsvær lover kun fersk fisk, selv om det er mye arbeid å få tak i.