Håper disse krigsbildene blir internasjonal bestselger

William Hakvaag gjorde store øyne da han fant tyske lysbilder i farge fra hverdagslivet til soldatene under krigen i Norge.

– Disse bildene er ekstremt sjeldne, sier leder for krigsminnemuseet i Lofoten, William Hakvaag.

Han har i løpet av de siste årene kjøpt flere tusen bilder fra krigen. Men mellom kassene fant han noen fargebilder han ikke hadde forventet å se.

– Noen ganger virker det som bildene finner meg. Jeg kjøper en lott med bare skrot egentlig. Men så dukker det søren meg opp unike fargebilder fra krigen, forteller han.

Nå har han samlet over tre hundre av disse bildene i en bok som kommer ut om kort tid.

– Hvis fargene holder seg og motivet er bra, forteller det mye om tidsperioden, man kryper inn i selve tidskoloritten, sier Hakvaag.

(artikkelen fortsetter under)

William fant unike fargebilder fra krigen

William fant unike fargebilder fra krigen.

Måtte bli bok

Boka inneholder bilder fra hele Norge, og mange spesielle bilder fra Nord-Norge.

Vanligvis er det sorthvittbilder på papir som preger fotodokumentasjonen fra krigen i Norge.

Når Hakvaag nå fant det han mener er gode fargebilder, var veien kort til at det skulle bli bok.

Vil lansere i utlandet

De tyske offiserene hadde ofte med seg kamerautstyr som var spesielt laget for den tysk hæren. Men selv om utstyret var bra, betyr ikke det at bildene har beholdt kvaliteten gjennom årene.

– Det å finne gode fargebilder er problemet. Fargebilder generelt sett er veldig sjeldne, og et godt fargebilde vil jeg si er ekstremt sjeldent, sier Hakvaag.

Selv om det er skrevet tusenvis av sider med litteratur om andre verdenskrig, har Hakvaag tro på at akkurat denne boka kan ha en appell internasjonalt.

– Vi har arbeidet med å lansere internasjonalt, men vi må selvfølgelig tilpasse boken til England og Tyskland. Dette er såpass ukjent ting og vil ha stor historisk interesse for veldig mange.

NS-dame i Ofoten

Et NS-medler prøver luftgeværet på hytta til Luftwaffe i Ofoten i Nordland.

Foto: Krigsminnemuseet i Lofoten