Hopp til innhold

Da skolesekken møtte spaserstokken

Oppgaven var å bygge tredimensjonal skulptur. Eller for å si det enklere: Å bygge med legoklosser.

Den kulturelle skolesekken

Fant tonen: Gammel og ung fant tonen straks, da to kulturprosjekter smeltet i hop i Svolvær. De fire nærmeste fra venstre: Kine Holst, Ada Pettersen, Ella Helene Brede, Victoria Dypfest.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

For til denne sammensmeltingen mellom gammel og ung, som fant sted på aktivitetssenteret Havly i Svolvær, var det fraktet kassevis med legoklosser.

Fant tonen

Og de unge elevene fra den lokale Montessoriskolen, fjerde- og femteklassinger, fant hurtig tonen med seniorene, mange av dem oldeforeldre, da de benket seg rundt bordene.

HØR: Skulptur ala lego Reporter: Billy Jacobsen

- Kjempeartig, særlig hvis vi kan lære dem noe, sier Kine Holst (10).

Hun forteller at det fremdeles er vanlig blant barn å bygge med lego, tross bruken av data- og tv-spilll.

Første lego

Men for Ella Helene Brede, som startet med en skulptur hun ikke ante hva skulle bli for noe, var dette den aller første erfaring med lego.

-Jeg har jo sett barna, og barnebarna, og oldebarna bygge med lego. Og jeg har ei eske med lego stående, til de kommer på besøk. Men kanskje jeg nå får ta den frem å prøve sjøl, ler hun.

Mat og prat

Til slutt satt alle med hver sin skulptur, for det kom snitter og kaffe, boller og kakao, på bordene, mens praten gikk høylytt.

”Den kulturelle skolesekken” er et tilbud til barn i grunnskolen, mens ”Den kulturelle spaserstokken” er for seniorer, og er av nyere dato.

-Skal være artig!

-Disse prosjektene skal være alternativer til de organiserte tilbudene, for eksempel kulturskolen, forklarer Kristin Risan ved Nordnorsk Kunstnersenter.

-Og når det gjelder de eldre, så er det vesentlig at det skal være artig. I tillegg er det viktig at det også fins tilbud til de som ikke kommer seg ut så lett. Derfor ble legoprosjektet lagt til Havly, sier hun.