Hopp til innhold

Fant tjeld som har levd helt siden Oddvar Brå brakk staven

De fleste tjeld dør etter fem års tid, men denne nordnorske tjelden holdt ut i 34,5 år.

Tjeld me ring og kylling

Dette er ikke tjelden som ble funnet, men annen ringmerket tjeld som også holdt til på Nesna. Atle Ivar Olsen har ikke klart å lese fullstendig av ringen, men fuglen skal være merket i England.

Foto: Atle Ivar Olsen

Tjelden ble funnet død på Huske i Nesna kommune i Nordland, og ifølge ringmerkingen på foten ble den født i 1982. Dermed er den Norges tredje eldste tjeld og Nord-Norges eldste.

– Det var egentlig bare vinger og føtter igjen, men på foten så jeg en ring, forteller John Strandvoll som fant tjelden mens han klipte plena.

At han hadde funnet en historisk tjeld visste han ikke.

Kan ha fløyet tre ganger rundt jorda

– Det er svært vanlig at tjelden bruker samme hekkeplass og overvintringsplass hvert år, forteller leder i NOF Nordland, Atle Ivar Olsen.

Den gamle tjelden ble ringmerket i Norfolk i England den 5. desember 1982. Da ble den bestemt til å være en ungfugl som var klekt samme sommer, og var på overvintring i England.

Ornitolog Atle Ivar Olsen

Ornitolog Atle Ivar Olsen har ringmerket mange tjeld selv, men har kun sett to igjen. Derfor er det ekstra stas å se at noen ringer blir funnet igjen.

Foto: Privat

Dersom Tjelden har brukt Nesna som fast hekkeplass og Norfolk som fast overvintringsplass, har tjelden fløyet rundt 1634 kilometer hvert trekk.

Og samme reise i 34,5 år tilsvarer cirka tre runder rundt jorda.

– Tjelden overvintrer ofte i England, Frankrike og noen ganger Spania. Den lengste registrerte trekkruten for en tjeld ligger på 3200 kilometer en vei, forteller Olsen.

En lærenem fugleart

For at en tjeld skal bli så gammel må den være lærenem, ha god helse og en dose flaks.

– Tjelden kan nok tilegne seg erfaring jo eldre den blir. For eksempel kan den hekke nært mennesker slik at andre dyr ikke tør å nærme seg. Jeg har selv hatt en tjeldfamilie ved husveggen. De kan bli ganske fortrolig med mennesker, sier Olsen.

Men den gamle tjelden på Nesna ble kanskje litt vel fortrolig med menneskeaktivitet.

– Denne tjelden hadde reir to meter fra bilveien. Dermed ble det for farlig å pendle fra reiret, over veien og ned til fjæra.

Dermed endte tjeldens lange liv med påkjørsel

– Trafikken er dessverre blant tjeldens vanligste dødsårsaker i dag, legger Olsen til.

Tjeld i rundkjøring på Klepp

Tjelden kan bli ganske husvarm rundt mennesker. Her har en tatt seg tur i en rundkjøring

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Norges eldste tjeld fra Rogaland

Selv om 34 år er mye for en tjeld, slår den ikke en 37-åring fra Rogaland. Denne tjelden ble registrert i Lincolnshire i England i 1975, og endte sine dager i et hubroreir i 2012.

På andreplass finner vi også en tjeld fra Rogaland. Den ble 36 år gammel og endte også opp som mat for en rovfugl.

Det er ikke store andelen ringmerket tjeld som finnes igjen. Derfor kan det være lurt å ta fram kikkerten eller kamera, dersom du møter på en.

ringmerking

Slik kan en ring fra fugl se ut. Denne ringen ble funnet på Herøy og er registrert i England. På ringen til den gamle tjelden sto det GBT FP32158

Foto: Atle Ivar Olsen

Ved å sende inn et bilde eller nummeret på ringen til Ringmerkingssentralen i Stavanger, får du vite hvor fuglen kommer fra og hvor gammel den er.

– Det er veldig artig å få vite, særlig når 95 prosent av de ringmerka fuglene ikke blir funnet igjen, sier Olsen.

Og det kan finneren av Nord-Norges eldste tjeld skrive under på.

– Det var utrolig gøy å få vite. Jeg fikk et langt brev ifra England med masse informasjon om hvor fuglen har vært, ler Strandvoll