Hopp til innhold

Fant stjernestøv i takrenna

Realfagslæreren fra Bodø brukte bare to timer på å grave frem det spektakulære funnet fra takrenna. Han er den andre personen i verden til å finne mikrometeoritter i urbane strøk.

Tomas Husdal inspiserer mikropartikler

Tomas Husdal er realfagslærer på Bodin Videregående Skole i Bodø. Han er overrasket over at ikke flere har prøvd å lete etter disse utenomjordiske partiklene.

Foto: Benjamin Fredriksen

– Med det samme forsto jeg ikke all ståheien rundt det. Men jeg skjønner i ettertid at jeg kanskje burde vært litt mer gira der og da, gliser læreren.

Tomas Husdal er realfagslæreren som er av den mer ivrige sorten. Og i fjor sommer gjorde han et funn som må karakteriseres som en verdenssensasjon, skriver Bodø nu.

– Det er jo veldig kult å finne noe som har svevd rundt i verdensrommet i årevis i din egen takrenne. Men det kuleste er at hvem som helst enkelt kan jakte på meteorittene, sier han til NRK.

Skiller ut de minste og største støvpartiklene

Tomas Husdal bruker en sikt for å skille ut de minste og største støvpartiklene.

Foto: Benjamin Fredriksen

Nummer to i verden

Husdal er den andre i verden som har fått verifisert et slikt funn, etter at han bestemte seg for å dra på meteorittjakt i takrenna si. Det ga såpass mye mersmak, at han like gjerne valgte å innføre meteoritt-jakt som et frivillig skoleprosjekt.

Den tredje personen i verden til å finne en mikrometeoritt ble da naturlig nok en av hans elever på Bodin Videregående Skole.

– Det var en mye større opplevelse. Det er veldig gøy når en 18-åring klarer å oppdage en mikrometeoritt på egen hånd, sier han.

Tomas Husdal viser deg hvordan du kan finne frem til mikrometeorittene der du bor.

Tomas Husdal går igjennom steg for steg hvordan man kan finne stjernestøv. En kraftig magnet brukes for å trekke ut de partiklene som inneholder metall.

Husdal ble inspirert til å lete etter mikrometeorittene etter å ha lest Jon Larsens bok om jakten på stjernestøvet. Han var den første til å utvikle metoden om hvordan man kunne finne disse små meteorittene i bebodde strøk.

Stjernestøv mikrometoritter

Jon Larsen presenterer 1500 bilder av mikrometeoritter i en boken om stjernestøvet. Det gjør det enklere for folk flest å dra på kosmisk skattejakt.

Foto: Jon Larsen / Project Stardust

– Mikrometeorittene kan si noe om hvordan solsystemet oppsto

Realfagslærer, Tomas Husdal

Tomas Husdal håper at flere blir med på den stjernestøv-jakt fremover.

Foto: Benjamin Fredriksen

Han forteller beskjedent at han selv ikke er noen ekspert på feltet, men at funnene fra takrenna kan få stor betydning for vår forståelse av verdensrommet.

– Det sies at hvis man analyserer sammensetningen av meteorittene, kan man bruke dataene til å si noe om hvordan solsystemet ble dannet. Når man da bare ved å finne en liten partikkel i takrenna, kan bidra til slik informasjon, gir det selvfølgelig en god følelse, sier han begeistret.

Jon Larsen og Morten Bilet på taket av Bama-bygget i Oslo

Jon Larsen (t.h) på stjernestøv-jakt på et tak i Oslo.

Foto: Morten Bilet

Jon Larsen, som nylig dro til USA for å lære opp NASA til å finne mikrometeoritter sier at realfagslæreren fra Bodø er langt foran NASA.

– Man må rose både Husdal og eleven som fant enda en mikrometeoritt høylytt. Dette sliter universiteter over hele verden med å få til. Husdal må jo være en intuitiv skarping, som har klart å knekke koden, sier Larsen til Bodø nu.