NRK Meny
Normal

Fant softgun og skarpe skudd i papiravfallet: – Ikke hyggelig

Driftsleder Raymond Sandvær i Iris fant først en boks med skarpe skudd i papiravfallet. Dagen etter havnet en softgun pistol på transportbandet i sorteringshallen på Vikan.

Driftsleder Raymond Sandvær i Iris

Driftsleder Raymond Sandvær i Iris Produksjon med pistolen og boksen som inneholdt både skarpe skudd og øvelsespatroner.

Foto: Iris Salten

– Det er fortvilende at folk kan finne på å kaste en boks med skarpe skudd i papiravfallet, sier Sandvær.

Papp og papir som kommer inn til Iris Salten havner på transportbandet og blir manuelt sortert. Men det er ikke alle uønskede ting som er like lette å oppdage.

– Hadde vi ikke oppdaget boksen, kunne det fått fatale følger.

Ber folk skjerpe seg

Han ber nå alle innbyggere i Salten og næringslivskundene om å bli flinkere til å sortere avfallet, skriver Iris i en pressemelding.

‒ Det er ikke hyggelig når det plutselig dukker opp en pistol på sorteringsbandet. Denne var heldigvis ufarlig, men den skal ikke leveres til oss. Både når det gjelder skudd og pistol er politiet rett adresse, forteller Sandvær.

Fare for de ansatte

For Iris er det et stort problem at de får inn avfall sammen med papp og papir som slettes ikke hører hjemme der.

‒ Det er ikke hverdagskost at vi får inn ammunisjon og skytevåpen, men spesielt elektronikk må vi plukke ut av papiravfallet daglig. Det kan dreie seg om alt fra større forsterkere til små duppeditter.

Sandvær forteller at juletrelys ofte havner hos dem etter julefeiringen.

– Alt av elektronikk kan levers gratis i butikken der det er kjøpt, eller på våre miljøtorg. Det skal uansett ikke i papiravfallet.

Døde dyr

Sandvær har også opplevd å få inn plenklippere, møbler, døde dyr og en god del annet avfall.

– Alt dette skaper store problemer og påfører oss ekstra kostnader. Skarpe skudd setter i tillegg våre ansatte i fare. Derfor ber vi alle som leverer papp og papir om å sortere riktig. De som er i tvil om hvor man skal levere skarpe skudd må ta kontakt, så skal vi rettlede, sier Sandvær.