NRK Meny
Normal

Fant legionella-smitte i flunkende nytt sykehjem

– Det skal ikke kunne skje, sier fungerende virksomhetsleder ved sykehjemmet.

Sølvsuper helse- og velferdssenter

Sølvsuper helse- og velferdssenter i Bodø ble offisielt åpnet i april, og har 60 beboere. I juni oppdaget vaktmesteren legionella-smitte i to dusjer i det nye velferdssenteret.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Helseministeren åpnet i april det nye velferdssenteret Sølvsuper i Bodø, som har kostet over 400 millioner kroner. Bare måneder etter åpningen er det oppdaget legionella-smitte i to dusjer ved senteret.

– Vaktmester tok to uavhengige prøver på St. hansaften. Det var en ren rutinekontroll. Prøvene viste legionella-nivå som var over det som er normalt i en institusjon, sier fungerende virksomhetsleder ved Sølvsuper Trond Skårn.

Legionella-bakterien, som kan føre til alvorlig lungebetennelse, kan spre seg blant annet gjennom vann i badeanlegg. Ledelsen ved velferdssenteret ser alvorlig på funnene.

Les også: Ny granskningsrapport: – Kommunen mangler kontroll over byggeprosjektene sine

Stengte dusjene

Ingen av de 60 beboerne skal så langt ha blitt smittet av bakterien, sier Skårn.

– Vi tok kontakt med smittevernkontakten ved Nordlandssykehuset og fikk et svar derfra. I tillegg har vi satt i gang en rekke tiltak, sier han.

Etter å ha fått prøvene analysert, ble alle dusjene ved sykehjemmet i forrige uke stengt for bruk i to dager. Nye dusjhoder med et eget filter som skal hindre bakterien i å spre seg ble montert.

– Vi har nå satt på nye dusjhoder som er bestilt fra England. Det er samme type dusjhoder som ble brukt på Radiumhospitalet da de hadde legionellautbrudd der.

– Så nå er det trygt å dusje?

– Ja, og det har alltid vært trygt å bo her. Men nå kan man bruke dusjene uten fare for smitte, sier Skåren.

Må rense rørene

Bent Høie åpner Sølvsuper i Bodø

Helseminister Bent Høie (H) åpnet Sølvsuper i april.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Ved Sølvsuper er arbeidet i gang med å finne kilden til legionella-smitten. Spesialbestilte dusjhoder er en kortsiktig løsning, og på sikt kan det bli nødvendig å rense hele rørsystemet. Hvordan bakterienivået kunne bli unormalt høyt i et så nytt bygg har ikke Skårn noe svar på.

– Det har vi også spurt oss om, for det skal være teknisk umulig. Prosjektledelsen jobber nå med å finne svar på det.

Innkjøpet av nye spesialbestilte dusjhoder og eventuell rensing av rørene vil trolig medføre en stor ekstrakostnad for Bodø kommune.

Velferdssenteret har allerede blitt langt dyrere enn planlagt. Bygget skulle i utgangspunktet koste 305 millioner kroner, men sluttregningen blir på minst 420 millioner kroner.

Økt beredskap

Sølvsuper Helse og Velferdsenter i Bodø

Sølvsuper er Bodø kommune sin nye stolthet innen eldreomsorg.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Til tross for funn av legionella-smitten mener Skårn beboere og pårørende ikke trenger å bekymret.

– Nei, vi er betrygget både fra smittevernkontakten ved Nordlandssykehuset og av smittevernoverlegen i kommunen.

– frykter dere ikke smitte?

– Vi har ingen frykt for at det skal oppstå. Og skulle noen bli dårlig, eventuelt få en lungebetennelse, så vil legen vår varsle sykehuset slik at vi får tatt en ekstra prøve i forhold til legionella, sier Skårn.