Hopp til innhold

Resultatløs leting etter de savnede

Letemannskapene avsluttet ved 22-tiden torsdag søket etter de to savnede kvinnene på rasstedet i Vefsn i Nordland, uten resultat.

Leteaksjon i Jamtfjelltinden

PAKKET SAMMEN: Politi- og letemannskapene avslutter leteaksjoen for i dag.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Letingen etter de to antatt omkomne kvinnene startet onsdag, men ble på kvelden avsluttet uten resultat. Ved 13-tiden torsdag ble arbeidet tatt opp igjen. Åtte personer deltok i letingen, som er vanskelig fordi alt personell må fraktes til stedet med helikopter på grunn av en flomstor elv.

– Vi kommer til å ta en pause når det er som mørkest, men fortsetter når lyset kommer tilbake, sier stabssjef John Helge Vang i Helgeland politidistrikt til Helgeland Arbeiderblad torsdag kveld.

Spesialhunder på plass

Spesialtrent hund ankom Mosjøen i dag

Flere spesialtrent hunder ankom Mosjøen i dag

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

I ettermiddag ankom politiets skredhunder til Mosjøen. Hundene er spesialtrente i å finne døde personer, og letemannskapene håper at det nå skal bli lettere å lokalisere de savnede kvinnene.

Stoppet av tåke

Lavt skydekke hindret helikopteret å fly inn de spesialtrente hundene til rasstedet tidligere på dagen, men lettere vær torsdag ettermiddag gjorde at helikopteret kunne forsøke igjen. Letingen etter de to antatt omkomne kvinnene startet onsdag, men ble på kvelden avsluttet uten resultat.

Ved 13-tiden torsdag ble arbeidet tatt opp igjen. Åtte personer deltar i letingen, som er vanskelig fordi alt personell må fraktes til stedet med helikopter på grunn av en flomstor elv.

Minnestund

Kirken i Vefsn inviterer fredag kveld til minnestund for rasofrene. Til Helgeland Arbeiderblad sier Sokneprest Jan Biering-Strand at det er i samråd med de pårørende at de inviterer til minnestund for rasofrene, slik at hele lokalsamfunnet får en mulighet til å møtes i sorgen.

Fant eiendeler

På rasstedet ble det onsdag funnet en rekke personlige eiendeler som med stor sannsynlighet tilhører de savnede kvinnene – ryggsekker, klær, en termos, et sitteunderlag og turproviant i tillegg til et kamera og en GPS.

– Det som ble gjort i går var å plukke ut de gjenstandene som lå i dette skredet, og vi fikk også bekreftet omfanget av skredet og det viste seg å være mye større enn antatt, sier stabssjef i hos politiet på Helgeland, John-Helge Vang.

Fortsatt savnet

Søstrene Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29) er fortsatt savnet etter at det turvant følge på åtte personer ble tatt av et 60 meter bredt skred søndag. Den tredje søsteren i familien, Tove Peggy Åkerøy og venninnen Berit Rugeldal, ble funnet omkommet i skredområdet.

– Forholdene for videre leting må ligge til rette for det og det er viktig å ta hensyn til sikkerheten for de som skal lete, sier Vang til NRK.no.

– Vi tenker først og fremst på sikkerheten til letemannskapene. I natt har det regnet i området og i dag er det tungt skydekke og vi er avhengige av å bli flydd inn. Forholdene nå i morgentimene tilsier at det er foreløpig ikke mulig å gjennomføre.

Utstyr fraktes inn til rasstedet ved Jamtfjelltinden

UTSTYR FLYS INN: Politiet og Røde Kors har meg seg store mengder utstyr inn til rasstedet.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

– Det er mange utfordringer. Omfanget av skredet er mye større, det er flere hundre meter langt, og så har vi ei flomstor elv som også er et veldig viktig søksområde på dette skadestedet, sier John Helge Vang.

Spesialhunder

Søket som ble gjennomført i går ble avsluttet uten resultat, men fagleder Oddgeir Johansen i Vefsn Røde Kors sier det viktigste var å danne seg et bilde av området.

– Vi må inn og skaffe oss en oversikt over hvordan situasjonen er og hvordan det er å jobbe der inne. Så er vi nødt til å planlegge ut fra det. Vi har et oppdrag på et primært søkeområde som vi skal forsøke å få dekket, sier Johansen.

– Vi vet at det er kommet ned endel masse som elva har dratt med seg og vi vet også at det er bra med vannføring i elva.

Oddgeir Johansen har håp om at letearbeidet i dag skal gi resultater.

– Jeg tror ingenting, men jeg håper at vi vinner de savnede kvinnene, sier Johansen.

Vanskelig oppdrag

Ras ved Jamtfjelltinden

VIL BRUKE SPESIALHUNDER: - Vi vurderer å bruke spesialhunder i letingen etter de savnede, sier politimester i Rana, Håvard Fjærli (t.h.).

Foto: Per Vikan

Men politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt er ikke like optimistisk. Han tror søket etter de to savnede kan bli svært vanskelig. Derfor kan det bli snakk om å ta i bruk spesialhunder for å finne de antatt omkomne.

– Jeg føler meg veldig sikker på at dette blir et meget krevende søk og sannsynligheten for å finne noen, tror jeg ikke er stor, sier Fjærli.

Ifølge politimesteren arbeides det med å få oppover slike spesialhunder som skal bidra i letearbeidet, men dette arbeidet er svært krevende, sier han til NRK.no.

– Det er mye snø i de områdene de savnede sannsynligvis befinner seg i. Snøen er tettpakket og full av vann, slik at det er en krevende jobb, sier politimester i Rana, Håvard Fjærli.