Hopp til innhold

Fant hel svart boks etter flystyrt

Letemannskapene fant søndag en hel svart boks og flere deler av den andre svarte boksen fra postflyet som styrtet natt til fredag, det opplyser svensk politi.

Postfly styrtet i Nord-Sverige

De aller fleste delene fra flyet har samlet seg i et krater, der flyet styrtet.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– Vi fant den svarte boksen ved 13-tiden i dag, sier kommunikasjonsansvarlig Maria Jakobsson ved politiet i Norrbotten.

Jakobsson forteller at de nå fortsetter å søke etter de to pilotene svensk politi mener har omkommet.

– Værforholdene gjør søket vanskelig for oss. Spesielt de siste dagene har det vært veldig kaldt og restene av flyet har fryst fast.

Letemannskapene ble styrket søndag for å finne de to savnede pilotene, ettersom snøfall og sterk vind ventes i området mandag. Et mannskap på over 30 personer fra politiet, militæret og havarikommisjonen leter i 26 minusgrader søndag.

– Målet for arbeidet i dag er å finne de to om bord som har omkommet, sier Jakobsson.

Har funnet begge boksene

Ifølge den svenske havarikommisjonen skal boksene som nå er funnet være ødelagt.

– Vi håper likevel å få ut informasjon fra de svarte boksene som kan gi oss svar på hvorfor flyet styrtet, sier Jonas Bäckstrand i den svenske havarikommisjonen.

Bäckstrand regner med at de vil ha svar på hvorfor flyet styrtet om to uker. Men at den endelige rapporten om ulykken vil være ferdig om ett år.

Funnet av norsk jagerfly

Flyet som styrtet er av typen Canadair CRJ-200 og eies av det svenske selskapet West Atlantic. De flyr oppdrag for Posten i Norge. Om bord i flyet var det 4,5 tonn post som skulle til Tromsø.

Flyet sendte ut et mayday-signal klokka 00:20 natt til fredag, før det forsvant fra radaren. De siste radarbildene viste at flyet var 120 kilometer nordøst for Bodø, inne på svensk territorium. Om lag to og en halv time senere fant to norske jagerfly vraket.

Grafikk med det faktiske flyet som styrtet

Flyet var lastet med fire tonn post som skulle fraktes fra Gardermoen til Tromsø. Like øst for Tysfjord styrtet det i bakken

Foto: Flighttracker24.com (grafikk: NRK)