Hopp til innhold

Fant bjørnespor i Saltdal: – Kan ikke utelukke nye tap

Det kan gå mot søvnløse netter for bønder i Nordland, etter at det ble funnet bjørnespor i Saltdal i helga.

Bjørnespor i Saltdal

Her er sporet som ble funnet i Pothus-området i Saltdal.

Foto: Geir Arne Bringsli / SNO

Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn

Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn, her avbildet i forbindelse med en tidligere sak.

Foto: Glenn Peter Knædal

I helga ble det observert bjørnespor i Pothus-området i Saltdal, skriver Saltenposten. Vedkommende som fant sporene tok kontakt med Statens naturoppsyn (SNO) for å få greie på hva slags spor det er snakk om.

– Vi dro ut på feltkontroll, og fant ut at observasjonene stemte. Det ble funnet bjørnespor på en traktorvei i Pothus-området i Saltdal, sier Vegar Pedersen i SNO til NRK.

Han forteller at sporene sannsynligvis stammer fra en ung hannbjørn.

– Bredden var cirka 14 centimeter på framfoten, og jeg anslår vekta til rundt 100 kilo, sier Pedersen.

– Tungt

Funn av bjørnespor i Saltdal

Sporet ble funnet på en gammel traktorvei.

Foto: Geir Arne Bringsli / SNO

Nyheten faller tungt hos Wanja Rakvaag hos Nordland Bondelag, som jobber en del med rovdyrproblematikk i bondelaget. Hun forteller at det er mange sauebønder i området hvor sporene ble funnet.

– Det har vært store tap på både Saltdalssida og Ranasida av Saltfjellet tidligere år. Nå har bøndene akkurat sluppet dyrene på beite. Da er det ikke noe artig å høre at det er funnet bjørnespor.

Rakvaag mener bøndene bare må håpe på det beste i tiden som kommer.

– Det kan være tungt å være bonde når man vet at det er mye rovdyr ute. En kan bare selv tenke seg hvordan det er å gå fem-seks uker og nesten ikke få sove.

Mistet 173 dyr i fjor

Tall fra Rovbase viser at 173 sauer ble dokumentert eller antatt drept av rovdyr i Nordland i fjor. Av disse ble 59 tatt av bjørn.

Pedersen i SNO understreker at det er vanskelig å spå fremtiden, men at det ikke er usannsynlig at bøndene vil oppleve nye tap i sommer og høst.

– Man kan ikke utelukke nye tap. Vi har registrert tap av sau til bjørn i Saltdal nesten hvert eneste år. Dette er rovdyr, og det finnes både sau og rein i området.

På den lyse siden, har SNO registrert mindre bjørneaktivitet i grenseområdene så langt i år sammenlignet med tidligere, legger Pedersen til.

– Fylkesmannen kan i enkelte tilfeller gi skadefellingstillatelse. Ellers så pleier bøndene å få midler til tidlig nedsanking i år der det er mange skader.

– Vanskelig

Wanja Rakvaag hos Nordland Bondelag mener det er en vanskelig problemstilling.

– Bøndene vil selvsagt at det skal være minst mulig rovdyr, mens de som vil ha rovdyr vil gjerne ha flest mulig. Men man må ikke glemme at noen skal holde dem med mat. Tar de ikke sau, er det gjerne rein de går etter.

– Hva slags tiltak har man?

– Mange har sendere på dyrene som sender signaler via GPS eller via mobilnettet. Når et dyr har ligget for lenge i ro, får man et varsel, og da kan man dra ut å sjekke hvordan dyret har det. Andre tiltak kan være gjeting, eller forsinket utslipp.

Pothus