Hopp til innhold

Postkort fra ubebodd øy i Skottland endte opp på Andøya

Postkort fra blant andre Prins Charles ble sendt ut fra skotske St. Kilda i 2010. Ti år senere har den utrolige reisen endt på Andøya i Vesterålen – 1700 kilometer unna.

Emil, Ask, Tiril og Erling fant postbåten på Andøya i Vesterålen, Nordland.

Bestefar Geir Søreng og barnebarna Emil, Ask, Tiril og Erling fant båten med brevene på en avsidesliggende strand på Andøya i Vesterålen.

Foto: PRIVAT

I dag, 29. august, er det 90 år siden evakueringen av St. Kilda.

Øyboerne på den isolerte skotske øygruppen i Hebridene ble tvangsflyttet av britene i 1930.

De ble evakuert fra Hirta, den eneste bosatte øya. Øya er i dag ubebodd. De eneste som er der året rundt er militært personell.

I 2010 ble det laget en «postbåt» med postkort fra blant andre Prins Charles av Wales. Dette skulle markere 80 år siden evakueringen.

Båten ble sjøsatt på Atlanterhavet, i god gammel St. Kilda-tradisjon.

Denne metoden ble nemlig tidligere brukt av øyboere som trengte å få lege til øya, i håp om at postbåtene skulle havne på mer befolkede steder der andre dermed kunne sende dem videre.

Fant båten i Vesterålen

I sommer fant Geir Søreng og barnebarna båten i fjæra på Bø på Andøya. Rett ut fra Bø er det Island neste. Søreng er oppvokst i området og har sommerhus på Bø.

Et av barna med postbåten og to av kortene som ble sendt fra St. Kilda.

Et av barna med postbåten og to av kortene som ble sendt fra St. Kilda.

Foto: Privat

Det er mer enn 1700 kilometer unna St. Kilda.

– Barnebarna mine var og lekte ved naustet vårt ved sjøen. Der vi fant båten, forteller han til NRK.

Det var først da et av barnebarna mistet båten i bakken at luka åpnet seg og at de sju postkortene falt ut.

Geir Søreng, Andøy

Geir Søreng sier det var spennende for familien å finne rojale brev ved naustet i Andøy.

Foto: Privat

– Det var ganske tilfeldig at vi fant det ut, sier han.

Et av kortene var fra Prins Charles av Wales. Prins Charles er beskytter av øygruppen som eies av National Trust of Scotland. Et av kortene var fra ham.

Brevene har reist rundt 1700 kilometer på ti år. Men selv etter et helt desennium på fri flyt var postkortene like hele og fine, ifølge Søreng.

– Plastposen de lå i var så tett, kortene var tørre og fine.

– Forhåpentligvis får vi muligheten til å besøke Skottland og St. Kilda en dag i fremtiden. Vi hadde aldri hørt om denne fabelaktige øya og er ganske fascinert av historien, skrev familien på kortet de sendte til NTS.

Prins Charles

Prins Charles selv, hertugen av Rohesay, besøkte St. Kilda sammen med Dronning Elizabeth i 1971.

Prins Charles

ST. KILDAS BESKYTTER: Prins Charles av Wales har vært beskytter av The National Trust for Scotland siden 2003.

Foto: WILL OLIVER

– Jeg har aldri glemt besøket mitt i denne fantastiske skjærgården i 1971, og jeg gleder meg så til å komme tilbake en dag, skriver hertugen i sosiale medier.

I dag, på dagen 90 år etter evakueringen av St. Kilda, har han og Hertuginne Camilla av Cornwall delt denne posten på Instagram:

I løpet av de siste ett hundre årene har det av og til drevet i land små trebåter på norskekysten. På trebåtene har det stått ett navn: St. Kilda. Inne i disse båtene har det alltid ligget et brev. På slutten av 1800-tallet var det ofte en bønn om hjelp fra folk i nød. Senere kunne det dreie seg om et ønske om en lege, eller rett og slett en bønn om bygningsvarer. Trygve Fjærli er en av mange som har undret seg over hvor disse båtene har kommet fra og hvorfor de er blitt satt på sjøen. Svaret håper han å få i kveld når han og Tore Strømøy drar til Skottland for å løse St. Kilda-mysteriet.

SE PROGRAMMET: I løpet av de siste ett hundre årene har det av og til drevet i land små trebåter på norskekysten. På trebåtene har det stått ett navn: St. Kilda. Inne i disse båtene har det alltid ligget et brev. På slutten av 1800-tallet var det ofte en bønn om hjelp fra folk i nød. Senere kunne det dreie seg om et ønske om en lege, eller rett og slett en bønn om bygningsvarer. Trygve Fjærli er en av mange som har undret seg over hvor disse båtene har kommet fra og hvorfor de er blitt satt på sjøen. Svaret håper han å få i kveld når han og Tore Strømøy drar til Skottland for å løse St. Kilda-mysteriet.

Video Kongeleg verpresentasjon på BBC

Prins Charles, Hertugen av Cornwall, presenterte veret for sjåarane på BBC Skottland onsdag.