Fant «stjernehimmel» og øre i isen

Sjekk hvordan vann og kulde lager kunst.

Øre i isen

Wivi Ørvik fra Sandnessjøen fant et øre i skøyteisen.

Foto: Wivi Ervik
Vatnvatnet, stjernehimmel i isen

– Det var bobler og urenheter i isen som skapte et univers. Da jeg gikk helt nært var det nesten som å se inn i en stjernehimmel, forteller fotografen.

Foto: Knut Haarvik / NRK
Stjernehimmel i is. Tatt på Soløyvannet.

Stjernehimmel i is. Tatt på Soløyvannet.

Foto: Geir Kristiansen

Blank skøyteis kan skjule så mangt. Wivi Ervik fra Sandnessjøen fant et øre, mens Anita Hunstad fra Fauske fant en fastfrosset rev mens NRK-reporter Knut Haarvik kom over en «stjernehimmel» på Vatnet utenfor Bodø.

– Det var bobler og urenheter i isen som skapte et univers.

Han undrer seg over hvordan «stjernehimmelen» i isen har oppstått.

– Er det gass fra mudderet under isen, kanskje?

– Et optisk fenomen

Professor Jon Ove Hagen ved Universitetet i Oslo forsker spesielt på fysikk knyttet til snø og is tror ikke det er gass som skaper det spesielle uttrykket.

– Det er ikke helt lett. Men vi har diskutert det litt her og tror det er luftbobler som stiger gjennom vannet og fryses inn i isen, forklarer han.

«Galaksen» er et optisk fenomen med brytning i vann og is, ifølge professoren.

– Det kan tyde på at det er veldig grunt der bildene er tatt, slik at du også ser steiner og partikler på bunnen. Igjen blir det en brytning i vannet og isen slik at det ser ut til at alt kommer fra et senter og spres ut.

– Fortsatt fine forhold

For dem som selv har lyst til å teste skøyteisen, kan meteorologen melde om fortsatt fine forhold i Nordland i dagene som kommer.

– Det kommer ikke noe nedbør av betydning de kommende dagene. Det blir den samme situasjonen som vi har hatt i ukene før, sier vakthavende meteorolog Rafael Kuhnel ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Han forteller at vinden vil komme fra sørlige og austlige retninger.

– Fram til torsdag blir det plussgrader, men så vil det snu til minussiden igjen. Da blir det ned til fem minus. Og det ser ut til å bli pent fram til begynnelsen av neste uke, med perioder med klarvær.

– Gode forhold for skøyteis?

– Ja, definitivt, avslutter han.

Send oss gjerne dine egne bilder fra isen på nordland@nrk.no

Bare strek etter skøytene brøyt illusjonen av å gå på glass på Heggmovatnet lørdag

KRYSTALLKLART: Haarvik tok også dette bildet fra nabovannet. – Bare strek etter skøytene brøt illusjonen av å gå på glass på Heggmovatnet lørdag, skriver han om bildet. Og meteorologen varsler fortsatt fine forhold i dagene som kommer.

Foto: Knut Haarvik