Blir en ekstra til jul: – Hvis noen er ensomme, skal det ikke stå på at vi ikke åpner døra

Jul er en tid for å samles, men også en tid mange føler seg ensomme. – Si hei og vær til stede, oppfordrer Røde Kors. Det gjorde denne familien.

Familie inviterer ensomme til å feire jul med dem.
Foto: Privat

«Er du alene på julaften eller i romjulen uten å ville det?»

Slik starter annonsen til familien Kyed i Valnesfjord utenfor Bodø.

Det var mor i huset, Herdis Marie Hagen Kyed, som fikk ideen til å legge ut annonsen på Finn.

– Jeg har jobbet med både eldre og yngre, og jeg tror det er en del som er ensomme. Eller som bare kunne tenke seg å være med andre i jula, forteller hun.

Muligheter for julebad, skriver familien!

«Muligheter for å ta julebadet!» skriver familien på bildet, som de la ut i annonsen.

Foto: Privat

Det er ikke første gangen familien på syv åpner dørene for dem som måtte ønske å feire jul med dem. Annonsen la de ut første gang for noen år siden.

Det er derimot første gang noen har takket ja til tilbudet.

Så denne jula blir de en ekstra person rundt middagsbordet. Barna har også pakket inn gaver til den nye gjesten, kan Kyed fortelle.

– Tanken er at hvis det er noen der ute som føler seg ensomme, så skal det ikke stå på at vi ikke lukker opp dørene, i hvert fall.

– Det viktigste du kan gjøre er å si hei

Og det er mange som kjenner på ensomheten i jula. Noen er alene, noen har kanskje mistet noen siden forrige jul, og noen har kanskje økonomiske utfordringer.

Øystein Nystad, leder i Røde Kors, forteller at det ofte er forventningene våre til jula som gjør at vi kan kjenne på ensomheten.

Øystein Nystad

Øystein Nystad i Røde Kors oppfordrer oss alle til å se hverandre i jula.

Foto: Leif Inge Larssen

– Vi ser jul overalt, og vi bygger oss opp forventninger over tid. Det er ofte avviket mellom disse forventningene og det som er mulig å oppnå, som blir vanskelig.

Derfor er det helt normalt å gruglede seg til jul, legger han til.

Men selv om ensomhet kan oppleves som noe utrolig vanskelig, er det ikke alltid all verden som skal til for å gjøre det bedre. Om så bare litt.

– Det viktigste vi kan gjøre, du og jeg, er enkelt og greit å si hei. Vær til stede, se på folk, hør på hva som blir sagt. Alle ønsker jo å føle seg sett, sier han.

Røde Kors har også en telefonlinje der frivillige står klare til å ta imot samtaler fra alle som måtte ønske det. Det gjøres på telefon 800 33 321.

Vant til fremmede på besøk

I idylliske Valnesfjord har familien også en hybel som de leier ut på Airbnb. Både barn og voksne er derfor godt vant med at det er fremmede mennesker på tomta.

– Eller at det dukker opp folk til frokost, legger Kyed til.

Kona Herdis med yngstedattera Alette Theodora Eudoxie og eldstedattera Ane Kirstine

Herdis Kyed med yngstedattera Alette Theodora Eudoxie og eldstedattera Ane Kirstine.

Foto: Niklas Aune Johnsen / NRK

Julegjesten får være med på flere av familiens juletradisjoner. «Tre nøtter til Askepott», tur i kirka, selveste julemiddagen, å åpne julepakker og kanskje noen brettspill.

Valnesfjord

Valnesfjord er en bygd i Fauske kommune, en snau times kjøretur fra Bodø.

Foto: Jonny Wenseth