– Uforståelig at de prøver å sende oss ut to ganger

Bella Abrahamyan og resten av familien ble møtt ble blomster på Rognan etter at de for andre gang på kort tid nesten ble sendt ut av landet. Familiens advokat er svært kritisk til myndighetene.

En armensk familie ble i morges nok en gang hentet av politiet på asylmottaket på Rognan for å bli sendt ut av landet. Justisdepartementet grep inn og stoppet utsendelsen før flyavgang i Bodø.

For andre gang på kort tid ble familien hentet av politiet på asylmottaket i Rognan. Det skjer kun uker før en ny forskrift som kan sikre dem opphold i Norge trer i kraft.

Onsdag morgen ble familien Petrosjan nok en gang hentet av politiet ved asylmottaket på Rognan og fraktet til politistasjonen i Bodø for å bli sendt ut av landet.

Timer senere grep Justisdepartementet inn, og stanset utsendelsen inntil videre.

Det er andre gang på to måneder familien har blitt hentet av politiet, bare for å få kontrabeskjed.

– Det er både merkelig og uforståelig. Dette handler om skjebnen til folk, sier Bella Abrahamyan til NRK onsdag ettermiddag.

Hun var sliten da hun sammen med resten av familien ble møtt av naboene på Rognan i Saltdal i Nordland med blomster og klemmer.

For etter at de ankom politistasjonen i Bodø i dag tidlig, fikk barnefamilien beskjed om at de kunne reise hjem til Rognan igjen.

– Det blir mye følelser. Vi fikk beskjed om at vi ikke skulle til Armenia i kveld likevel, men heller få prøve saken vår på nytt 1. juli. Ungene er bekymret og spør om politiet kommer flere ganger, forteller moren.

Venter på forskrift

Ester Petrosjan og familien i Oslo tingrett

Familien har bodd åtte år i Norge. Ester Petrosjan (15) kom til Norge da hun var seks år. Her er hun avbildet i det hun skal vitne i Oslo tingrett i forbindelse med den første utsettelsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ifølge Justisdepartementets forskrift som trer i kraft 1. juli skal nemlig barn som har oppholdt seg lenge i Norge få innvilget opphold.

Det vakte derfor sterke reaksjoner at familien ble forsøkt sendt ut av Norge under to uker før barna kunne blitt innvilget opphold.

– Dette betyr ikke det samme som at de vil bli omfattet av forskriften eller få opphold, men at de vil kunne få sin sak vurdert i tråd med kriteriene for forskriften, sa senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange til NRK tidligere onsdag.

Trebarnsfamilien fra Armenia har de siste åtte årene bodd på asylmottaket på Rognan. De to yngste barna er født i Norge, mens eldstedatteren på femten år kom til landet da hun var seks.

Da politiet møtte opp på asylmottaket i dag tidlig var ikke barnefaren tilstede, men mor og de tre barna ble fraktet til flyplassen.

– Moren opplyste at hun ikke visste hvor faren var. Mor og barn ble imidlertid hentet og transportert til flyplassen i Bodø, bekreftet kommunikasjonsrådgiver Monica T. Olsen i Politiet utlendingsenhet til NRK.no tidligere i dag.

Mener foreldrene løy

UNE har tidligere konkludert med at barna har en så sterk tilhørighet til Norge at de innfrir kravene til oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

Familien har likevel ikke fått innvilget opphold, ettersom UNE mener foreldrene løy om sin identitet da de først kom til landet. Det avviser familiens advokat, som sier det hele beror på en misforståelse og er et spørsmål om definisjon.

Advokat Terje Holst Stifjell i Oslo tingrett med familien Petrosjan

Familiens advokat, Terje Holst Stifjell.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Striden dreier seg nemlig om hvorvidt foreldrene bevisst løy da de oppga at de var borgere av Aserbajdsjan. Foreldrene har forklart at den politiske situasjonen på det tidspunktet tilsa at personer fra Nagarno Karabakh ble ansett som borger av Aserbajdsjan og ikke av Armenia. Foreldreparet opplyste videre at morsmålet er armensk og at søker var etnisk armensk.

Det har også blitt lagt til grunn at familiefaren i 2009 og ble dømt for å ha smuglet inn 800 sigaretter til Norge, noe han fikk 6000 kroner i bot for.

– Sterkt kritikkverdig

Nå er familiens advokat, Terje Holst Stifjell, svært kritisk til utlendingsmyndighetene.

Han hevder at han selv fikk beskjed om dagens uttransportering gjennom naboer av familien.

– Det er på alle måter sterkt kritikkverdig. De fikk aldri varslet meg, og det er bare tilfeldig at vi fikk gjort noe med saken, tordner Stifjell.

– Departementet understreker at dette ikke er et løfte om at de får bli i Norge. Hva skal du gjøre fremover?

– Nå får de være her til etter 1. juli. Da vil ungene, på lik linje med andre asylbarn, kunne søke om opphold etter den nye forskriftsendringa som kommer. Da vil jeg selvsagt sende inn søknad om opphold for dem.

Mener de oppfyller vilkårene

Familien Petrosjan sendes ut av landet

Familien Petrosjan får bli i Norge en stund til. Her er familien avbildet i april, da de sist gang ble sendt til flyplassen for hjemsendelse. Også den gangen ble utsendelsen stanset.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Familien Petrosjan ble også i april forsøkt sendt ut av landet.

Familien ble da hentet av politiet og sendt med fly i Oslo. Da de ankom Gardermoen ble det kjent at Oslo byfogdembete hadde stanset utsendelsen og familien ble sendt hjem igjen til asylmottaket.

Advokat Stifjell er trygg på at familien nå får bli i Norge.

– De oppfyller vilkårene som kommer i den nye forskriften, og skal slik jeg ser det ha opphold.

Han har selv vært i kontakt med familien i dag.

– Moren er svært sliten, og vi har avtalt et møte førstkommende fredag.

Skal slappe av

På Rognan var gjensynsgleden stor da familien kom tilbake onsdag.

Bella Abrahamyan ser nå frem til noen rolige dager fremover.

– Vi har venner på besøk som hjelper oss. Nå skal vi prøve å slappe litt av, sier hun.

– Hva tenkte du da politiet kom i morges?

– Det er masse følelser. Det har vært en kjempevanskelig dag. Spesielt når du vet at politiet kan dukke opp hver dag.

Også for familiens tre barn har dagens hendelse vært vanskelig, forklarer moren.

– Eldstedattera mi forstår jo hva som skjer, og det er ikke lett for henne. De to minste får vi ikke så mange reaksjoner fra, men de er urolige om natta. Det er ikke lett for dem heller, avslutter Abrahamyan.

Petrosjan på Rognan

– Vi har venner på besøk som hjelper oss. Nå skal vi prøve å slappe litt av, sier Bella Abrahamyan onsdag ettermiddag.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK