Dramatisk da isen brast

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bestefaren holdt barnebarnet med begge hender over hodet mens han svømte på rygg inn til land. Ulykken endte godt for alle fire etter at de havnet i vannet da isen brast under scooteren.

En familie på fire fra Ballangen hadde englevakt i går ettermiddag da de gikk gjennom isen på vei til hytta. Over det islagte Børsvatnet forsvant isen under snøscooteren.

Bjørn Kvandahl hadde med seg sine to sønner på 24 og 12 år, og et barnebarn på 16 måneder.

Trodde isen var trygg

Bjørn Kvandahl hadde vært på Børsvatnet to dager i forveien og sjekket isen som da holdt 20 centimeter. Derfor fant de det unødvendig å sjekke istykkelsen på nytt.

– Vi gikk innover og boret, og fant da ut at isen var sikker, over 20 centimeter. Nå hadde vi hele helgen på oss, og skulle dra inn for å fyre opp i hytten og varme opp og gjøre klart for helgen, sier Kvandahl.

Han forstod ingenting da isen plutselig var borte.

- Det er litt spesielt med vinden der, den har sikkert brutt opp isen. Jeg forstod ingenting da vi kom rundt, og det var fritt for is.

Kjørte på vannet

Men Kvandahl klarte å kjøre scooteren videre på vannet.

– Jeg har en høvelig kraftig scooter, så når jeg ga på, gikk den 50-60 meter innover på vannet. Hadde den ikke gjort det, så vet jeg ikke. Jeg tror ikke vi hadde tålt mange metrene til, sier Kvandahl.

Les også: Gikk gjennom isen

Svømte inn med barnebarnet over hodet

Omlag 15 meter fra land sank snøscooteren.

Da la Bjørn Kvandahl seg på rygg og kravlet seg seg til land mens han hele tiden holdt sitt 16 måneders gamle barnebarn over seg med begge hendene.

Samtidig holdt han et våkent øye til begge sønnene, ikke minst at yngstesønnen på 12 klarte å følge etter ham gjennom det iskalde vannet.

– Det at han klarte seg selv - jeg så at han fløt godt og var på tur innover - da slapp jeg å tenke på ham og kunne konsentrere meg om den minste. Da jeg kom inn, fikk jeg lagt ham ned på bakken, og så gikk jeg ut og fikk dratt sønnen min på 12 år helt inn på land, sier Kvandahl.

Brøt seg inn i hytte

Etter at alle fire kom seg opp av det iskalde vannet tok Bjørn Kvandahl seg inn i ei hytte i nærheten der han fikk tak i tørre klær. Han fikk også hjelp av tre turgåere som befant seg i det samme området.

En drøy time etter den dramatiske hendelsen kom et Sea King redningshelikopter til unnsetning med lege ombord, som konstaterte at alt sto bra til med alle fire.

– Det var en som ringte og sa til meg at jeg skulle hatt juling som tok med meg hele familien. Man får kanskje en reaskjon senere, når man får tenkt godt gjennom hva man egenetlig har holdt på med, sier Kvandahl.

Les også: Hentet med redningshelikopter

NVE advarer mot regulerte vann

Sjefingeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat, Knut Aune Hoseth, advarer folk mot å ferdes med snøscooter på regulerte vann.

– Der bør man være ekstra varsom. Både i strandsonen, i områder med kraftstasjonsinntak og spesielt i trange sund i disse vannene som har økt vanngjennomstrømning i forhold til hva man har i uregulerte vann, sier Hoseth.